Internet Weblog van de dag

Assen - 22-03-2006 Koelkast met inhoud van Sake Elzinga. Foto: sake Elzinga Elzinga, Sake

Door de achterkamertjes en wandelgangen van een groot, lelijk gebouw van de Europese Raad dwaalt correspondent Jeroen van der Kris. Omdat hij journalist is, heeft hij toegang tot het kantoor waar Europese regeringen komen overleggen. Nou ja, toegang: „Een beetje. Het grootste gedeelte, waar onder andere de vergaderingen plaatsvinden, is verboden terrein.”

Vaak komt hij niet eens in de buurt van de kantoren: „Na een overleg komt een minister meestal even naar het persgedeelte om journalisten te woord te staan. Maar deze week had ik geluk. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken had het te druk om naar het persgedeelte te komen. Daarom vroeg ze de journalisten naar haar toe te komen in het Nederlandse gedeelte van het gebouw.” Na anderhalf jaar werken in Brussel ziet Van der Kris zijn allereerste politieke achterkamertje, beschrijft hij op het weblog Brussel: „Ik kan de belastingbetaler geruststellen: de werkkamer die door de Nederlandse ministers in Brussel wordt gebruikt is zeer sober ingericht.”

Behalve een stoffen bank staat er ook een ijskast. Er hangt een geheimzinnig briefje op. Als Van der Kris stiekem naar binnen gluurt, ontdekt hij dat de Nederlandse ministers in Brussel niet alleen leven op yoghurt en sap...

www.nrc.nl/brussel