in de marge

Mamma’s stem wekt kind, stelt gerust en slaat rustig alarm.

Vaak worden kinderen niet of te laat wakker van het alarmsignaal van een brandmelder. Dat blijkt uit een aantal Amerikaanse onderzoeken naar het effect van alarmsignalen. Het Amerikaanse SignalONE Safety ontwikkelde daarom het eerste rookalarm dat alarm slaat door middel van door de eigenaar opgenomen stemgeluid in plaats van een waarschuwingssignaal. Kinderen reageren snel op een vertrouwde stem die bovendien paniek tijdens potentieel catastrofale situaties kan helpen voorkomen.

De SignalONE Safety brandmelder wisselt het afspelen van de opgenomen stem af met een kortdurend conventioneel piepend alarmsignaal van 85 decibel. De maximale opnametijd voor een persoonlijke waarschuwing is vijftien seconden. De luidspreker is op het hoofdeinde van bedden te richten voor verhoogde effectiviteit. De brandmelders werken draadloos op batterijen.

Uit een studie van de American Academy of Pediatrics blijkt dat 96 procent van de kinderen binnen twintig seconden wakker wordt van de stem van hun moeder, tegenover slechts 58 procent door een conventioneel brandmelderalarm. 86 procent van de kinderen die wakker werden van de stem van hun moeder wist bovendien binnen drie minuten weg te komen. Van de andere groep ontsnapte 38 procent binnen vijf minuten. De extra tijd komt door de grotere kans op paniekreacties van het kind. Volgens de American Academy of Pediatrics is het cruciaal om een brandend huis binnen drie minuten te verlaten. In huisbranden in de VS raken jaarlijks meer dan 40.000 kinderen gewond en sterven er honderden.

Paul Schilperoord

De SignalONE Safety rookmelder is te bestellen via een aantal internetwinkels, waaronder Amazon. Meer informatie op www.signalonesafety.com