Hugo de Groot

In de Boekenbijlage van 18 mei j.l. las ik de recensie van Jonathan Israel over het boek van Henk Nellen, getiteld Hugo De Groot. In het kader ‘Hugo Grotius, van de boekenkist tot de orchidee’ constateerde ik een onvolledige opsomming. Er zijn in Nederland niet twee, maar tenminste drie standbeelden van Hugo de Groot. Het niet vermelde derde beeld staat bij het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Toegegeven, Hugo zit daar in die smalle Kazernestraat verre van prominent en beneden zijn waardigheid, te dicht op het onopvallende gebouw van de Hoge Raad en te dicht op die andere beroemde Nederlandse rechtsgeleerden (met tussen hen in geparkeerde auto’s) en pal op de ingang van een manege, toch ware zijn aanwezigheid aldaar in Den Haag de moeite van het vermelden waard.

A.K. Jongbloed, Den Haag