Executie dikke man kost anderhalf uur

Met veel moeite is de Amerikaanse staat Ohio er gisteren in geslaagd om de executie te voltrekken van een 120 kilo zware moordenaar. Om hem de dodelijke injectie te kunnen toedienen, werd hij zeker tien keer geprikt voor een geschikte ader in zijn arm gevonden was. De hele operatie kostte bijna anderhalf uur.

De 37 jaar oude Christopher Newton had er zelf op aangedrongen dat hij de doodstraf zou krijgen. Terwijl het team dat de executie moest voltrekken worstelde met de injectienaalden, bleef Newton opgewekt praten en grappen maken met het gevangenispersoneel. Omdat alles zo lang duurde mocht hij tussendoor even naar de WC.

Newton was veroordeeld voor de moord op een celgenoot, in 2001, over een partijtje schaak. Hij wilde alleen meewerken aan het onderzoek naar die moord, als aanklagers de doodstraf tegen hem zouden eisen.

Op 22-jarige leeftijd werd hij veroordeeld tot 15 jaar cel voor een poging tot inbraak. Toen hij na zeven jaar vervroegd vrijkwam, werd hij al na een paar weken weer gearresteerd voor een inbraak bij zijn vader, wat hem extra gevangenisstraf opleverde. In 2001 werd hij in een cel geplaatst met een man met psychische problemen, die hij na een maand vermoordde.

Advocaten die Newton waren toegewezen betoogden vergeefs dat hun cliënt psychisch gestoord was, en dat zijn besluit af te zien van hoger beroep tegen de doodstraf daarom geen rechtskracht had. De doodstraf per injectie is de laatste tijd omstreden, maar de meest gebruikte executiemethode in VS. (AFP, AP)