EU-parlement wil hulp aan Nigeria bevriezen

Het Europese parlement heeft gisteren de lidstaten opgeroepen om alle hulp aan Nigeria te bevriezen totdat het West-Afrikaanse land nieuwe, eerlijke verkiezingen houdt.

De EU heeft de vorige maand gehouden verkiezingen, gewonnen door de regeringspartij PDP, veroordeeld. EU-waarnemers noemden de verkiezingen ongeloofwaardig en georkestreerd. De EU heeft de afgelopen jaren bijna 500 miljoen euro gereserveerd voor projecten in Nigeria, voornamelijk op het gebied van ‘goed bestuur’, gezondheid, hygiëne en watervoorziening.

Ondertussen heeft gisteren een groep van 49 Nobelprijswinnaars opgeroepen tot het spoedig houden van nieuwe verkiezingen in Nigeria, omdat de in april gehouden stembusgang de „minimaal aanvaardbare standaard niet heeft gehaald”.

De laureaten vinden dat de regering bijeen moet komen met religieuze leiders en het bedrijfsleven. Onder de ondertekenaars bevinden zich de Nigeriaanse schrijver Wole Soyinka, de Dalai Lama, aartsbisschop Desmond Tutu en schrijver Elie Wiesel.

De nieuwe Nigeriaanse president Umaru Yar’Adua wordt dinsdag officieel geïnstalleerd. (AP)