EU groeit sneller dan VS

De economische groei in de eurozone zal dit jaar hoger uitkomen dan de groei in de Verenigde Staten. Het is voor het eerst sinds 2001 dat de dertien eurolanden een hogere groei realiseren dan de VS.

Dit stelde de Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gisteren in haar halfjaarlijkse economische prognose.

De club van rijke landen verwacht dat de groei in de landen die de euro hebben ingevoerd dit jaar zal uitkomen op 2,7 procent. De VS zullen een groei laten zien van 2,1 procent, aldus de OESO. Volgend jaar hebben de Amerikanen overigens alweer een hogere groei: 2,5 procent, tegenover 2,3 procent in de eurozone. De OESO zegt in het rapport dat recente indicatoren erop wijzen dat de groei in de VS weer stijgt na een zwak eerste kwartaal.

De economische ontwikkeling in de eurozone wordt vooral gestimuleerd door de krachtige opleving van de Duitse economie, schrijft de OESO. Ook de Nederlandse economie groeit voorspoedig, met een prognose van 2,9 procent voor zowel 2007 als 2008. De OESO waarschuwde opnieuw voor oververhitting van de Nederlandse economie.

De OESO ziet meer risico’s. De wereldeconomie kan geraakt worden door de hoge en volatiele prijzen voor grondstoffen, de onzekerheden op de financiële markten, de stijgende tekorten van overheden en de onbalans in de wereldhandel. De organisatie voegde eraan toe dat het gevaar van inflatie op de loer ligt nu in veel landen de werkloosheid daalt, arbeid dus schaarser wordt en de lonen daardoor waarschijnlijk zullen stijgen.

In China groeit de economie momenteel met meer dan 11 procent. „De groei lijkt de snelheidslimiet te hebben overschreden”, schrijft de OESO. China is geen lid van de OESO, maar de organisatie gaf Peking toch het advies om meer geld uit te geven aan onderwijs. De hoge groei, die Peking al jaren probeert af te remmen, is een grote stimulator voor de regio. Zo profiteert Japan van de toenemende vraag naar producten en wordt het herstel in Japan vooral gedreven door de stijgende export. De economie groeit er met 2,4 procent dit jaar, verwacht de OESO.