Er is altijd nog het rode potlood

Stemmen met het rode potlood. Voor de meeste Nederlandse kiezers is het jaren geleden. Maar wie komt stemmen bij de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2009, zal dat misschien wel weer op de ouderwetse manier moeten doen.

Er is een kans dat de stemcomputers – in de meeste Nederlandse gemeenten aanwezig – bij de eerstvolgende verkiezingen door staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) worden afgekeurd. Het zou „het ultieme scenario zijn”, zo zei Bijleveld gisteren in de Tweede Kamer.

De Kamer besprak een zeer kritisch rapport over de manier waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken de afgelopen veertig jaar stemcomputers heeft ingezet bij verkiezingen. Het ministerie, zo schreven de rapporteurs, was al die tijd nauwelijks geïnteresseerd in de werking en veiligheid van de computers. Leveranciers hoefden aan geen enkele eis te voldoen.

Dat moet nu anders, dus gaat Bijleveld snel regels opstellen voor de Europese verkiezingen in 2009. Als de enig overgebleven stemcomputer (van het merk Nedap) niet aan die eisen voldoet, zullen alle gemeenten weer moeten overgaan op het potlood.

De Kamer wilde dat Bijleveld direct het openbaar maken van de ‘broncode’ van de gebruikte software en een papieren spoor van de uitgebrachte stemmen verplichten zou stellen. Maar de staatssecretaris wil wachten op een tweede rapport, over de toekomst van het verkiezingsproces, dat dit najaar uitkomt.

Eerdere artikelen over problemen met stemcomputers op nrc.nl/binnenland