Druk in Turkije tot actie in Irak

Een aan Koerden toegeschreven bomaanslag waarbij gisteren zes Turkse militairen werden gedood, enkele dagen na een zelfmoordaanslag in Ankara met evenveel doden, heeft de druk in Turkije vergroot om een legeractie uit te voeren tegen Koerdische bases in Noord-Irak.

Premier Erdogan zei gisteren de Turkse generaals te zullen steunen als zij besluiten tot een aanval op bases van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak. De chef van de generale staf, generaal Büyükanit, heeft enkele weken geleden gezegd dat zo’n operatie noodzakelijk was. De Verenigde Staten hebben Turkije echter opgeroepen tot zelfbeheersing. Washington vreest dat Turkse militaire actie het Koerdische Noord-Irak, het enige gebied in Irak dat nog relatief rustig is, zal destabiliseren.

Volgens Turkse analisten aarzelt de regering-Erdogan nog omdat zij bang is voor de internationale gevolgen van een operatie in Irak, met name voor de relaties met de VS en de Europese Unie. Maar zij denken dat de toegenomen activiteit van de Koerden – ook de zelfmoordaanslag in Ankara wordt aan de PKK toegeschreven, al ontkent deze alle betrokkenheid – de regering dwingt haar terughoudendheid op te geven.

Aan de andere kant spelen ook de naderende verkiezingen, op 22 juli, een rol in het regeringsdenken. Een analist zei tegen de Turkse tv-zender NTV dat een invasie voor de verkiezingen onverstandig zou zijn. Die zou dan de campagne domineren in plaats van het politieke conflict tussen secularisten en de in de islam gewortelde AK-regeringspartij.

De PKK zegde een week geleden haar eenzijdige staakt-het-vuren op. Na de aanslag in Ankara werden in de zuidelijke stad Adana een man en een vrouw gearresteerd die 5 kilo explosieven bij zich hadden. Volgens een Turks persbureau beraamden ze een aanslag op een oliepijpleiding. Vanochtend ontspoorde een vrachttrein in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land als gevolg van een bomaanslag, aldus de plaatselijke autoriteiten.

Het leger schat dat er 3.800 Turks-Koerdische rebellen in bases niet ver van de grens in Irak leven en dat er 2.300 in Turkije opereren. Eerdere Turkse loperaties in Noord-Irak hebben weinig opgeleverd. (AP, Reuters, AFP)