‘Dakloze stak fles in been militair’

De 28-jarige Somalische dakloze die vorige week donderdag in Eindhoven is geschopt en geslagen door een groep militairen, had voor de mishandeling een van de soldaten met een gebroken fles in zijn been gestoken. Dat zegt M. Ruperti, een van de advocaten van de militairen.

Ruperti vertelt dat de negen militairen, onder wie twee vrouwen, na een avondje stappen door enkele zwervers werden lastiggevallen op het Stationsplein in Eindhoven. Ze zouden hebben gebedeld. Een van hen, de Somaliër, werd weggeduwd. Hij keerde even later terug en verwondde een soldaat met een gebroken fles aan een been, waarin volgens Ruperti „een flinke snee” zit.

Vijf van de verdachte militairen verblijven in de gevangenis van Stroe. Ze worden verdacht van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. De vier anderen zijn geschorst. Volgens de politie was er geen aanleiding voor de mishandeling van de Somaliër die met onder meer hoofdletsel in het ziekenhuis werd opgenomen.

Advocaat Ruperti zegt dat de militairen zich in de steek gelaten voelen door minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie). „De minister riep meteen iets van: ‘Het gedrag van de militairen was laf’ en ‘ze moeten mogelijk worden ontslagen’. Dat was voorbarig. De minister had het dossier niet gelezen en had het verhoor van justitie of de commandant moeten afwachten.”

Ruperti merkt op dat groepsgeweld door militairen „opvallend vaak” voorkomt onder uitgezonden manschappen. Hij herinnert daarbij aan de groep militairen die niet zo lang geleden in het noorden van Noorwegen over de schreef ging. „Het is niet zo raar, dat groepsgeweld. Ze worden immers getraind om samen op te treden. Dat zit er in gebakken. Defensie zou daar eens onderzoek naar moeten doen.”

Volgende week donderdag beslist de rechtkamer van het Openbaar Ministerie in Arnhem of de vijf militairen langer in de cel blijven.