Congres VS gaat akkoord met geld voor Irak

Het Amerikaanse Congres heeft gisteren na een maandenlange impasse ingestemd met de militaire begroting van president Bush. Daarmee komt bijna 100 miljard dollar vrij voor de oorlogen in Irak en Afghanistan.

De Democratische meerderheid had eerder deze week haar pogingen al opgegeven om aan de financiering een tijdschema voor terugtrekking van de troepen uit Irak te verbinden. Bush had gezegd dat hij zijn veto zou uitspreken over elke wet waarin zo’n tijdslimiet is opgenomen. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, beloofde dat het debat over de oorlog zal doorgaan.

Drie Democratische senatoren die azen op de nominatie van hun partij voor het presidentschap, Hillary Clinton, Barack Obama en Christopher Dodd, stemden tegen de financieringswet. Tachtig senatoren stemden voor, en veertien (allen Democraten) tegen.

Bush voorspelde een bloedige zomer in Irak voor Amerikaanse troepen en Iraakse burgers. Gisteren kwamen bij een bomaanslag op een begrafenisstoet in de West-Iraakse, sunnitische stad Falluja zeker 27 mensen om het leven. Aangenomen werd dat het ging om een actie van Al-Qaeda-in-Irak om een tribale tegenalliantie te terroriseren. De begrafenis was van een eerder die dag doodgeschoten lid van een stam die een coalitie met andere stammen tegen Al-Qaeda heeft gevormd.

In totaal werden gisteren zeker 87 mensen gedood of dood gevonden in Irak. Twaalf van hen vonden de dood toen rebellen ten noorden van Bagdad een busje onder vuur namen en vervolgens een bom tot ontploffing brachten toen mensen eerste hulp verleenden.

Volgens een opiniepeiling die gisteren uitkwam zijn de Amerikanen somberder over de oorlog dan op enig moment sinds de invasie van Irak in 2003. Zo zegt 61 procent dat de VS buiten Irak hadden moeten blijven. Volgens 47 procent verloopt de oorlog erg slecht, volgens 29 procent nogal slecht. (AFP, AP, Reuters)