Chinezen kopen Duits vliegveld

Duitsland krijgt hulp uit onverwachte hoek bij de economische wederopbouw van de voormalige DDR, de zogeheten Aufbau Ost. Een Chinees bedrijf heeft een complete luchthaven in Mecklenburg-Vorpommern gekocht.

Het wereldwijd opererende bedrijf Linkglobal Logistics zou 1 miljard yuan (bijna 100 miljoen euro) hebben neergeteld voor het vliegveld Schwerin-Parchim. De luchthaven, die kampte met financiële problemen, is op 14 mei al van de hand gedaan, melden diverse Duitse media.

Het is voor het eerst dat een Chinese firma een exploitatievergunning krijgt voor een Europese luchthaven. De nieuwe eigenaar is van plan passagiersvluchten te gaan organiseren, maar de nadruk zal komen te liggen op vrachtvervoer vanuit Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan. De Chinezen zouden nabij de luchthaven de eindassemblage willen doen van artikelen die bestemd zijn voor de Europese markt, zoals computers en kleding. Deze nieuwe bedrijvigheid zou duizend banen moeten opleveren.

Het vliegveld beschikt over een start- en landingsbaan van 3.000 meter. Dat maakt de luchthaven geschikt voor intercontinentale vluchten. Een eerdere privatisering van Schwerin-Parchim mislukte. In 2001 nam de Britse Wiggins Group het vliegveld over, maar de firma ontwikkelde de luchthaven niet verder en deed die in 2005 weer van de hand. Sindsdien was een district van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern de eigenaar.