Barbie gedumpt

Met de nieuwste, afgeprijsde Barbie, Hilary Duff, is het ook goed meppen.

Heeft Barbie afgedaan? Ze ligt bij Action. En ze wordt vaak vermoord. In Engeland vertelden onderzoekers anderhalf jaar geleden van hun ontdekking dat veel schoolmeisjes tussen zeven en elf jaar een diepe haat koesteren jegens Barbie. Ze martelen de pop en steken haar in de fik. Jongere meisjes hebben die extreme gevoelens nog niet – eigen onderzoek – en zijn praktischer in de omgang met het verwende nest. Als Barbie vervelend is krijgt ze straf. Logisch. Maar welke straf? Daar hoeft een kleuter niet lang over na te denken. Ze pakt Barbie bij haar onderbenen en slaat haar bovenlijf en hoofd hard op de tafel. Beng. Dat zal je leren, denkterom, nooit meer doen hè. En nog een keer. Beng.

Een vader vertelt het aan een collega. Grijnzend. Duidelijk een vader die zich geen zorgen maakt over zijn hardhandige meisje. Had gekund, zorgen: wat moet er van haar worden? Werktuigbouwkundig ingenieur waarschijnlijk. Ze heeft al heel vroeg door hoe dingen kunnen werken. Barbie vroeg er als het ware zelf om. Door de ongewoon lange benen. Daar hou je haar het beste aan vast om ermee op tafel te slaan.

Of het een veeg teken aan de wand is (voor Mattel) is de vraag, maar de rare winkel Action heeft opeens Barbies te koop voor de spotprijs van 5,70 euro. Wordt ze gedumpt? Ik geef het in elk geval maar even door omdat verzamelaars van Barbies (volwassen mannen) niet zo gauw op het idee komen om in de onbegrijpelijk goedkope Action Barbie-modellen te gaan zoeken. Op veilingsites wordt door mensen die van Action niet weten, nog flink geboden op de poppen die pas eind 2006 werden ‘gelanceerd’. Het zijn de nieuwste Barbies.

Ik kocht een van de twee wat ouwelijke uitvoeringen die samen volgens de verpakking ‘shopping sisters’ zijn. De mijne heeft drie tassen. Twee boodschappentassen en een schoudertas. Ze heeft ook een dwerghondje en twee paar schoenen en twee namen. Ze heet niet alleen Barbie maar ook Hilary Duff. Het is een nieuwe lijn Barbies van Mattel. Hilary Duff bestaat echt, is Amerikaans actrice en popzangeres en heeft zoveel verdiend dat ze voor haar ouders een huis kon kopen. Dat kom je met gemak en hulp van Google over de echte te weten. De Barbie zou naar haar evenbeeld gemaakt zijn. Een bizar bericht daarover, geschreven door een vertaalmachine, staat op een website met modenieuws www.dexigner.com (ingekort): ‘Mattel kondigt aan dat Hilary Duff, tieneractress en hoogste popmusicus, met medestijlzetter, pop Barbie, heeft samengewerkt om een nieuwe waaier van poppen Barbie, meisjeskleding, toebehoren en geur te introduceren. De campagne toont Barbie als uiteindelijke manierpop en manierlijn, die zijn positie versterken als aantal één merk met meisjes. Erkennend dat de meisjes vandaag hun manierrichtsnoeren van Hollywood nemen, selecteerde het merk Barbie een partner die de verklaring van de handtekeningsmanier van de pop Barbie aan het leven op een manier kon brengen dat voor meisjes relevant en authentiek is. Hilary Duff was de duidelijke keus.’

Duff zelf opmeten kan nog even niet, haar evenbeeld wel. Veel te groot hoofd, veel te lange benen. Maar lekker meppen met haar.

Wouter Klootwijk