Bankentrio stelt besluit ABN uit

Het consortium van drie banken dat een bod overweegt uit te brengen op ABN Amro zal pas dinsdag bekendmaken wat het van plan is. De drie banken zouden zondag met meer informatie komen, maar stellen dit uit omdat het maandag een nationale feestdag is in Nederland, België en Groot-Brittannië.

Dit hebben Royal Bank of Scotland, het Spaanse Santander en het Belgisch-Nederlandse Fortis vanmorgen gezegd. In het persbericht stelt het consortium dat het dinsdag duidelijkheid zal geven of het een bod zal doen, en zo ja onder welke omstandigheden.

Het uitstel is opmerkelijk. Afgelopen woensdag nog zei Fortis-bestuursvoorzitter Maurice Lippens dat het consortium zondag met een mededeling zou komen.

De drie moeten volgens de wet met een verklaring komen omdat het zondag dertig dagen geleden is dat de intentie tot een bod werd gedaan. Volgens beurstoezichthouder AFM mag het consortium dinsdag pas met de verklaring komen omdat zon- en feestdagen niet meetellen voor deze periode van dertig dagen. ABN Amro heeft gezegd dat een bod van het consortium als vijandig wordt beschouwd. De Amsterdamse bank geeft de voorkeur aan een overname door de Britse bank Barclays.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft het vermoeden dat deze voorkeur voor Barclays niet alleen bij ABN Amro bestaat. De VEB heeft gisteren Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) gevraagd een onderzoek in te stellen naar De Nederlandsche Bank.

De beleggersorganisatie wil dat McCreevy bekijkt of de toezichthouder de twee gegadigden voor ABN Amro wel „fair en gelijkwaardig” behandelt en of de centrale bank wel een onbevooroordeelde positie inneemt in de biedingsstrijd.

VEB-directeur Peter Paul de Vries had een week geleden nog een onderhoud met president Nout Wellink van de centrale bank. Na dit gesprek zei De Vries dat er „geen sprake” van was dat de toezichthouder een bevooroordeelde positie in zou nemen.