‘Allemaal achter een pot bier, met de ouders ernaast’

Ouders en jongeren krijgen in Twente voorlichting over alcohol en drugs. Veel belangstelling is er niet voor de bijeenkomsten. „Elke dag hoor je op televisie wel over iets dat slecht is.”

Op de bovenverdieping van jongerensoos Why Don’t Cha in Diepenheim doet Wilma Jansen iets wat ze nog niet eerder heeft gedaan. Ze neemt een slokje WKD, een populair wodka-achtig drankje met een lichtblauwe kleur. „Het smaakt als grenadine”, zegt Jansen, ouder van twee tieners. Ze is samen met elf dorpsgenoten ingegaan op de uitnodiging van de gemeente, het jongerenwerk en verslavingszorginstelling Tactus om meer te horen over de risico’s van alcohol en drugs. Er is een quiz en op een tafel staan modieuze mixdrankjes en een tupperwaredoos met paddo’s en wiet uitgestald. Op een projectiescherm wordt een dwarsdoorsnede van de hersenen en het effect van overmatig alcoholgebruik getoond. „Meer agressie, meer ongelukken en meer onveilige en onbedoelde seks”, vat preventiemedewerker Melissa Laurens van Tactus samen. Gelach onder de ouders. „We lachen er om maar het is wel triest”, zegt een vrouw.

In heel Hof van Twente, de gemeente waar Diepenheim deel van uit maakt, worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden. De ene avond voor ouders, de andere voor jongeren. „Jongeren praten makkelijker als hun ouders er niet bij zijn en omgekeerd ook”, zegt preventiemedewerker Peter Lorkeers van Tactus. Gepraat wordt er, maar door minder mensen dan verwacht. De bijeenkomsten trekken in totaal enkele tientallen belangstellenden terwijl er 3.000 uitnodigingen zijn verstuurd. De jongerenavond in Diepenheim trekt zes belangstellenden, van wie de helft ouder dan de beoogde doelgroep 12-18 jaar. „Het probleem wordt onderschat”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In Diepenheim zijn drugs, afgezien van wat geblow, ogenschijnlijk geen groot probleem. „Wat is GHB”, vraagt één van de ouders, als het verschil tussen de verschillende soorten wordt uitgelegd. „Weg met die troep”, zegt een jongere op de jongerenavond. Alcohol is wel geaccepteerd. In de kernen van de Hof van Twente wordt vaak stevig gedronken. Door jongeren vooral in keten en door jong en oud tijdens dorpsfeesten. „Het gaat er op die feesten toch om wie het meeste bier verkoopt”, zegt Henri. De statistische trend dat jongeren vaker, eerder en meer zijn gaan drinken, wordt door de Diepenheimse jeugd onderbouwd. „Toen ik veertien was, was ik een keer zo dronken als spaghetti”, zegt Laura. „Twintig glazen bier per avond haal ik makkelijk”, vertelt Bas. De geschetste gevolgen maken niet echt indruk. „Elke dag hoor je op televisie wel over iets dat slecht is”, zegt Henri. Allemaal onderschrijven ze de stelling dat alcohol op een feest niet mag ontbreken. Een duidelijke reden geven ze niet, behalve dat het „dan eerder gezellig is” en dat groepsgedrag een rol speelt. „Het is net als met roken. Als bijna iedereen het doet, ga je het zelf ook doen”, zegt Henri.

Ook de thuissituatie speelt een rol, erkennen de ouders. Veel ouders geven het slechte voorbeeld, vindt Anita Eissink. „Eerst was het één glaasje wijn, nu twee of drie. En niet alleen in het weekeinde.” De discussie concentreert zich op de vraag wat ouders kunnen doen om het alcoholgebruik op jonge leeftijd tegen te gaan. „Ik ben zoekende”, zegt Joke Brinkman, moeder van een zoon van 13. Niet absoluut verbieden, dat werkt averechts, maar duidelijke regels stellen en proberen het uit te stellen tot kinderen minimaal 16 zijn, luidt het advies van Tactus.

Wilma Jansen staat haar kinderen vanaf hun 14-de toe beperkt alcohol te drinken. „Ik wil niet dat ze het stiekem doen”. Maar hoe sterk is een kind als vrienden volop drinken, vraagt Anita Eissink zich af. „Mijn zoon drinkt niet maar op een verjaardag zaten laatst al zijn vrienden achter een pot bier. De ouders ernaast.” Zij vindt dat ouders er over het algemeen te makkelijk over denken. Dat er weinig belangstelling is voor de voorlichting ziet zij als een teken aan de wand. „Eigenlijk had heel Diepenheim hier moeten zijn.”

    • Martin Steenbeeke