ABP gaat vaker stemmen

Pensioenfonds ABP (belegd vermogen ruim 200 miljard euro) gaat vaker gebruikmaken van zijn stemrecht op de aandelen die het in bezit heeft.

Het pensioenfonds (2,6 miljoen verzekerden bij de overheid en in het onderwijs) belegt in circa 5.000 beursgenoteerde bedrijven. Tot nu bracht ABP op „iets meer dan 1.000” aandeelhoudersvergaderingen zijn stem uit. ABP verwacht dat het dit jaar op meer dan 3.000 vergaderingen zal stemmen. Het pensioenfonds zal het actievere stembeleid op zijn website verantwoorden. Dat heeft het pensioenfonds vanochtend bekendgemaakt.

ABP zal er voortaan naar streven om op al zijn aandelen te stemmen bij Nederlandse ondernemingen, bij ondernemingen waar ABP een groot belang in heeft en bij ondernemingen waar iets aan de hand is. ABP verdiende vorig jaar 90 miljoen met het uitlenen van zijn aandelen. Op uitgeleende aandelen kan niet gestemd worden. Daarom zal ABP de uitgeleende stukken voortaan terughalen bij ondernemingen waar het pensioenfonds het van belang vindt om zijn stem uit te brengen. ABP zal voortaan maximaal 90 procent van zijn aandelen uitlenen.

De beleidswijziging vloeit voort uit een nieuwe gedragscode voor de beleggingen van het pensioenfonds. Volgens een zegsman zijn de criteria voor het stemgedrag harder geworden en wordt het stemgedrag beter gestructureerd. „In het verleden werden sommige beslissingen ad hoc genomen.”