2 Film

De vergeten huisvrouw

Pane e tulipani

(Brood en tulpen) Silvio Soldini, 2000Ned. 2, 0.15-2.10u.

Een veertigjarige huisvrouw (Licia Maglietta) uit Pescara – precies op de grens van Noord- en Zuid-Italië – wordt tijdens een vakantietripje door haar gezin ‘vergeten’ in een wegrestaurant.

Ze lift naar Venetië en begint daar een nieuw bestaan, dat op een enkele Servische oplichter na bevolkt wordt door louter aardige, niet uit eigenbelang handelende mensen, totdat haar man een leerling-loodgieter, die zich een privédetective waant, op haar dak stuurt.

De huisvrouw mag na wat twijfels logeren bij een IJslandse ober die wat levensmoe is. Deze wordt prachtig melancholisch neergezet door de Duitse acteur Bruno Ganz, die louter spreekt in archaïsche, precieus uitgesproken poëtische volzinnen. Hij leerde Italiaans door Dante te lezen, zo blijkt.

Regisseur Silvio Soldini plaatst levenskunst tegenover materialistische motieven. Zo drijft een oude anarchist een bloemenzaak waarin hij alleen verkoopt aan wie hij aardig vindt. (AW)