120 DAYS

…van Sodom, denkt de enigszins geletterde liefhebber onmiddellijk achter de groepsnaam. Maar met de vol wreedheden en perversiteiten gepropte roman van De Sade heeft dit piepjonge Noorse kwartet weinig van doen. Eerder met een science-fiction-roman uit de jaren vijftig, een standaardwerk over Krautrock en een biografie van U2. Synthesizers nemen het voortouw in stukken die tot kosmische proporties zijn opgerekt. Subtiele elektronische drones op ritmes met de precisie van een kwartshorloge doen de gedachten lichtjes afdwalen naar Neu!. Inspiratie en bevlogenheid laaien niet de hele plaat door even hoog op, maar een paar zwakke plekken daargelaten overtuigt 120 Days wel. De groep is duidelijk niet bang voor pretenties, of voor nummers van negen tot elf minuten. Dat mag gelukkig weer.

Jacob Haagsma

120 Days: 120 Days (Smalltown Supersound, distr. Lowlands)