Wat doen de kinderen

Roofvogeldemonstratie met vale gier

Naar de film gaan

Op zondagochtend 27 mei is er weer een aflevering van Lowiekes Filmfestijn, een filmfeestje voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders in het Louis Hartloopercomplex in Utrecht. Acteur en cabaretier Martin van Waardenberg, bekend van o.a. Loenatik en Sesamstraat (de boze buurman Baasje) werkt voor toneel, televisie en film. Als speciale gast mag hij een speciaal programma met films uitkiezen en zondag vertoont hij onder andere filmpjes waarin hij zelf heeft gespeeld.

Filmfestijn op 27 mei om 11u in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Kaarten €6 incl limonade. Res 030 2320450 of info@lowiekesfilmfestijn.nl

Viking worden

Met Pinksteren is het Vikingweekend in het Historisch Museum Eindhoven. Ambachtslieden laten zien wat ze allemaal toen maakten, er zijn demonstraties glima worstelen (een 1200 jaar oude worstelvorm uit IJsland) en er is muziek en dans. Voor kinderen zijn er Viking-doe-activiteiten, twee keer per dag is er een vechtshow op de Arena en de herbergier staat klaar met dranken en spijzen. Kom verkleed als Viking en laat zien dat je kunt zwaardvechten en kanovaren in een boomstamkano. Zondag 27 mei is het museum (gedeeltelijk) open tot 22u. Om 21u is er een spectaculaire bootverbranding, een waardig eind van een Vikinghoofdman. Authentieke bronnen vormen het uitgangspunt voor deze show.

Vikingweekend van za 26 t/m ma 28 mei in Historisch Museum Eindhoven, Boutenslaan 161, Eindhoven. Inl 040-2522281 en www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl

Koek hakken

Kinderen die van zwaardvechten houden komen met Pinksteren aan hun trekken want in Medemblik is het Florisdag. Op het Kasteel zijn er zwaardvechters, in het Stoommachinemuseum kunnen kinderen hun eigen zwaard maken en in het Bakkerijmuseum wordt koek met bijltjes gehakt. In het Kasteel worden historische taferelen opgevoerd en in het het museum staan ook alle machines onder stoom.

Florisdag op 27 mei in Medemblik; Stoommachinemuseum open vanaf 10u, Bakkerijmuseum en het Kasteel om 11u. Inl 0227-544248. Gezinsstrippenkaart €16,50. Volw. €6,50

Naar de opera luisteren

Tijdens de Operadagen Rotterdam met tien dagen lang opera en muziektheater gaat de opera Don Giovanni bij Jeugdtheater Hofplein in première. In de voorstelling heet Don Giovanni, Gio, en hij is erg goed in het verleiden van vrouwen. Hij doet ook een poging bij de dochter van burgemeester Konraad, die daar natuurlijk helemaal niet van gediend is. Nadat er klappen zijn gevallen moet Konraad worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Don Giovanni op muziek van Wolfgang Amadeus Mozart wordt gespeeld, gedanst en gezongen door Joep Dorren en leerlingen van Jeugdtheater Hofplein. De opera gaat over het Rotterdam van nu met graffiti op de muren, breakdance en hiphop.

Een familievoorstelling voor iedereen vanaf 7 jaar.

Don Giovanni van 25 t/m 10 juni en 14 sept t/m 4 nov in het Hofpleintheater, Benthemstraat 13, Rotterdam. Voorstellingen op vrijdag en zaterdag om 19u (èn za 26 mei om 14u), zo om 14u. Kaarten volw € 10, kinderen t/m 14 jaar € 7,50. Res: 010-2435050 en www.jeugdtheaterhofplein.nl

Roofvogels bewonderen

Arenden, gieren, uilen en valken; ze zijn allemaal op eerste Pinksterdag te bewonderen in Tilburg. Op de Valkerij & Natuurbeurs in Dierenpark De Oliemeulen kunnen bezoekers van alle leeftijden kennis kunnen maken met de valkerij, er zijn demonstraties met arenden, gieren, uilen en valken, slipjachtdemonstraties met honden en paarden, jachthoornblazers en een grote natuurmarkt. Kinderen kunnen zich laten schminken en met een echte roofvogel op de foto. En de apen, reptielen en de andere dieren in het park zijn ook te bezichtigen.

Roofvogelevenement in Dierenpark De Oliemeulen, Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg. op 27 mei van 10-17u. Toegang: €7,50 voor volw, kinderen van 3 t/m 12 jaar €6,50 en 65+ €5,50. Inl 013-4630026 en www.valkerij-natuur.nl

Varen

Vanuit de Poelboerderij in het Wormer- en Jisperveld zijn er met Pinksteren allerlei vaarexcursies onder leiding van gidsen. Op zaterdag 26 mei moet daar wel heel vroeg voor opgestaan worden, want de Luilakexcursie begint al om 04u 's ochtends. Neem wel warme kleding en/of regenkleding mee. Wie niet zo'n ochtendmens is kan zondag vanaf 10u weidevogels spotten en maandag op zoek gaan naar roofvogels zoals de kiekendief en sperwer. Neem een verrekijker mee.

Luilakexcursie za 26 mei 04u, Weidevogels zo 27 mei 10u en Roofvogels op ma 28 mei 14u vanuit Poelboerderij Wormer- en Jisperveld, veerdijk, Oost-Knollendam. Res www.poelboerderij.nl, 075-6219100 en depoel@xs4all.nl. Kosten kinderen tot 12 jaar € 3, leden € 7 en niet- leden € 10.

Keutels zoeken

Waarom heeft een muis een grijzige of bruinige kleur en zit een buizerd vaak op een paaltje? Hoe glibberig is de huid van een kikker? En hoe zien de keutels van een ree eruit? Wie dat wil weten kan 27 mei meedoen met een wandeling rondom kasteel Hackfort in Vorden, daar is het een Beestenboel.

Gezinswandeling 27 mei tussen 10-15u in natuurgebied Hackfort, Stevige schoeisel. Geen honden. Kosten gezin (leden) € 3, gezin (niet-leden) € 5. Gepast geld meenemen, pinnen onmogelijk. Start Watermolen kasteel Hackfort, Baakseweg 8, Vorden. Inl www.natuurmonumenten.nl.