VS en China blijven het oneens over wisselkoerspolitiek

VS en China blijven het oneens over wisselkoerspolitiek Washington, 24 mei. De Chinese vice-premier Wu Yi (links) en de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson zijn er op de Chinees-Amerikaanse top niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de Chinese monetaire politiek. De VS willen dat Peking de Chinese munteenheid, de yuan, revalueert om zo te proberen China’s handelsoverschot met de Verenigde Staten terug te dringen. Nu China hiertoe niet bereid lijkt, willen Amerikaanse Congresleden hogere importheffingen op Chinese producten invoeren. De Chinese vice-premier heeft de VS gewaarschuwd geen „wraakzuchtige” stappen te zetten. „We moeten hier een open dialoog over voeren, zonder te dreigen met sancties”, zei ze gisteren, na twee dagen overleg met vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering. Foto Reuters U.S. Treasury Secretary Henry Paulson leans over to shake hands with China's Vice Premier Wu Yi after they gave statements at the conclusion of the U.S.-China Strategic Economic Dialogue in Washington May 23, 2007. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES) REUTERS