Ultimatum aan Fatah al-Islam

Het Libanese leger zal de extremistengroep Fatah al-Islam in het vluchtelingenkamp Nahr al-Bared tot de laatste man uitroeien als de strijders zich niet snel overgeven. „Het leger zal niet onderhandelen met een groep terroristen en misdadigers”, aldus de Libanese minister van Defensie, Elias Murr, gisteren in een interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya. „Hun lot is te worden gearresteerd, en, als zij zich blijven verzetten tegen het leger, de dood”, zei hij.

Gisteren ontvluchtten opnieuw duizenden Palestijnse inwoners het kamp Nahr al-Bared, nadat dinsdagavond al een uittocht op gang was gekomen toen de gevechten tussen strijders van Fatah al-Islam en het leger luwden. Het geweld begon afgelopen zondag. Sindsdien bestookte het Libanese leger de strijders van Fatah al-Islam met tank- en artilleriegeschut. Nu is een fragiel bestand van kracht. Volgens de vluchtelingen liggen overal lijken in de straatjes van het kamp.

De Verenigde Naties hebben gevraagd om „veilige toegang” tot het vluchtelingenkamp, teneinde humanitaire hulp te kunnen verlenen aan de burgers. Volgens VN-noodhulpcoördinator John Holmes is er vooral behoefte aan basisgoederen en moeten de gewonden dringend verzorgd worden.

Een andere VN-functionaris, Karen Koning AbuZayd, zei dat sinds het begin van het bestand, dinsdagavond, tussen de 8.000 en 10.000 vluchtelingen het kamp hebben verlaten. Ander bronnen spreken over bijna het dubbele aantal. In totaal staan in Nahr al-Bared tussen de 31.000 en 40.000 Palestijnse vluchtelingen geregistreerd – de genoemde aantallen variëren. Volgens AbuZayd is het kamp verstoken van water en stroom.

Uit de woorden van minister Murr valt op te maken dat de Libanese regering vastbesloten is snel een einde te maken aan de aanwezigheid van Fatah al-Islam in het vluchtelingenkamp, en dat het huidige bestand dus niet lang gehandhaafd blijft. Maar strijders van Fatah al-Islam tonen zich niet onder de indruk van het ultimatum van de regering. „We laten ons niet onder de voet lopen door die varkens”, zei een van de tientallen strijders voor het kantoor van Fatah al-Islam in het vluchtelingenkamp gisteren. Aan zijn riem hingen handgranaten.

Volgens een andere strijder zijn er ruim 500 gewapende aanhangers van Fatah al-Islam in het kamp. Zij zullen zich neerleggen bij een staakt-het-vuren als zij mogen blijven. Zo niet, dan gaan de Libanese troepen „een slachting” tegemoet, zei hij. (AP, Reuters)