Topman Le Monde moet weg

Jean-Marie Colombani, directeur van de Le Monde Groupe en hoofdredacteur van Le Monde, is door de redacteuren van de Franse krant weggestemd als baas van het concern. Colombani, die Le Monde al dertien jaar leidt, was de enige kandidaat voor een volgende periode aan het roer. Hij kreeg dinsdag echter slechts 48,5 procent van de stemmen van de redactieraad, beduidend minder dan de vereiste 60 procent.

Onder het leiderschap van Colombani slaagde de krant er niet in om uit de financiële problemen te raken. De Le Monde groep maakte vorig jaar 14,3 miljoen euro verlies, bij een omzet van 631 miljoen euro.

De afwijzing van Colombani, een van de meeste vooraanstaande figuren in de Franse media, kwam ook voor veel redacteuren onverwacht. „Het was een echte verrassing”, zei een lid van de redactieraad tegen persbureau Reuters. „Hij had de redactie bestookt met mailtjes en advies waarom we voor hem zouden moeten stemmen. Mensen waren dat zat en dit is een forse klap in zijn gezicht.”

Wie Colombani moet gaan opvolgen, is vooralsnog onduidelijk.