Televisie Voorkeur

In het programma Rare Streken dit keer aandacht voor de paddenplaag in het noorden van Australië. Daar werden in 1930 giftige padden uit de Verenigde Staten geïmporteerd om schadelijke insecten te bestrijden. Doordat de padden geen natuurlijke vijanden hebben is hun aantal fors toegenomen. België 2, (Canvas), 21.05-22.00u. Foto AP In this photo supplied by Frogwatch, Graeme Sawyer holds a 40cm (15 inch) long cane toad near Darwin, Australia Monday, March 26, 2007. Weighing nearly 1 kilogram (2 pounnds), the toad is amongst the largest secimens ever captured in Australia. (AP Photo/Frogwatch, HO) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Bij de Oostvaardersplassen is een zeearendjong gesignaleerd, dat met grote belangstelling door vogelspotters wordt gevolgd. Niemand mag in de buurt van het nest komen. Staatbosbeheer plaatste als oplossing een webcam. Een internet-carrière voor een zeearend. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over Bouchra El H., de eerste Nederlandse moslima die wegens terrorisme in het buitenland gevangen zit. Sinds acht maanden zit ze in een Britse gevangenis op verdenking van het achterhouden van informatie die duidt op terroristische activiteiten. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Holland Casino wil het populaire pokerspel monopoliseren op internet, tot groot verdriet van de pokerspelers. Daarbij speelt ook de discussie of pokeren een behendigheids- of een gokspel is een rol. Verder: Defensie wil stoppen met ‘drilkampen’ voor probleemjongeren, omdat de deelnemers nauwelijks doorstromen naar het leger. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Wat heet! Gast Jort Kelder licht de recentste Quote toe, waarin 500 miljonairs onder de 40 staan vermeld. Transseksueel Kam Wai Kui vertelt over het Transgender Filmfestival waarvan hij directeur is. En Mirjam de Graaff, zus van de vijf jaar geleden overleden Bart de Graaff, praat over BNN en de nalatenschap van Bart. Presentatie Lennart Booij. Ned.3, 19.25-20.25u.

Question Time. Politiek discussieprogramma waarin presentator David Dimbleby het publiek uitnodigt om vragen te stellen aan het panel, dat deze keer bestaat uit minister voor Onderwijs Alan Johnson, ex-vicepremier Michael Heseltine, schrijfster Allison Pearson en ondernemer Martha Lane Fox. BBC1, 23.35-0.35u.

documentaire

Holland Doc: De prijs van een leven - Letselschadeadvocaten in actie. Documentaire over medische fouten, in de VS dood door schuld genoemd. Per jaar wordt daar meer dan 100 miljard dollar aan smartengeld betaald. Beelden van het dagelijks werk van de advocaten tijdens ontmoetingen met slachtoffers en hun familie om te bespreken hoe het maximum aan compensatie kan worden bereikt. Ned.2, 22.45-23.55u.

informatief

VPRO Thema: Holland Sport amateurvoetbal. Onderzoek naar de rol van het amateurvoetbal in Nederland. Ieder weekend worden op de Nederlandse velden door ruim 600.000 amateurvoetballers 30.000 wedstrijden gespeeld. Uit de liefde voor de club komt paradoxaal genoeg ook de agressie voort. Maar niet alleen gemolesteerde scheidsrechters en voetballers staan centraal. De maatschappelijke betekenis wordt zichtbaar in de portretten van de amateurvoetbalverenigingen en hun spelers, trainers en mensen die de lijnen trekken of de kantine runnen. De clubs drijven op duizenden vrijwilligers. Ned.3, 20.25-22.00u.

Andere tijden: 75 jaar Afsluitdijk. In 1932 werd de Afsluitdijk voltooid en kwam er een definitief einde aan de zoute Zuiderzee. De vissers die van jongs af aan werkten op de familiebotter en visten op haring, spier en aal, zagen die vis verdwijnen in het zoete water van het IJsselmeer. Sigaren-, schoenen- en knopenfabrieken boden nieuwe werkgelegenheid. Eén van de voormalige vissers, die vierenveertig jaar op de knopenfabriek werkte, voelt zich tot op de dag van vandaag ‘visser’. Ned.2, 21.25-22.00u.

Is dat eigenlijk wel zo? Eerste aflevering, getiteld Aboutaleb en de labrador, van een zoektocht naar antwoorden waarop geen antwoord lijkt te bestaan. Zoals: Is het erg om vooroordelen te hebben? Presentatie Francisco van Jole. Ned.3, 22.00-22.30u.

Dossier 2300: Wraak op je ex. Sterke staaltjes van wraak na verbroken relaties. Adrian vond dat als hij zonder zijn ex moest leven, zijn ex dan maar niet meer moest leven: hij schakelde een huurmoordenaar in. RTL 4, 22.55-23.55u.

documentaire

This world: Race hate in Louisiana. Racisme is nog steeds springlevend in het zuiden van de Verenigde Staten. In 2006 werden daar nog drie stroppen aan een boom gehangen op een universiteitsterrein, toen een van de zwarte studenten aan het schoolbestuur had gevraagd of hij op het van oorsprong blanke gedeelte van het terrein mocht zitten. BBC 2, 20.00-2.30u.

The museum. Tiendelige documentaireserie over de gebeurtenissen achter de schermen van het British Museum. In de derde aflevering, The BM goes East, gaat het over de pogingen om een gedeelte van het beroemde opgegraven terracottaleger uit China naar Londen te halen. Het is echter de vraag of het museum de stukken waarom het heeft gevraagd zal krijgen en hoeveel het hiervoor zal moeten betalen. BBC2, 20.30-21.00u.

amusement

Korenslag. Begin van een achtdelige zoektocht naar het beste koor van Nederland. Elke keer treden vier koren op, waarvan er twee naar de volgende ronde gaan. Ned.1, 20.30-22.05u.