Schelmenverhaal met een charmante Richard Gere

scene uit de film The Hoax (2006) FOTO: Independent Films Independent Films

The Hoax. Regie: Lasse Hallström. Met: Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, Hope Davis. In: 15 bioscopen.

Elke keer dat dwangmatig leugenaar Clifford Irving weer een leugentje om bestwil te berde brengt, en zo steeds verder verstrikt raakt in zijn web van leugens, snijdt regisseur Lasse Hallström naar een televisiebeeld van Richard Nixon. De implicatie ligt voor het oprapen. Irvings liegen en bedriegen is niets vergeleken met Nixons flagrante ontkenningen in het Watergate-schandaal.

The Hoax is een biografische film over de ambitieuze schrijver Clifford Irving die begin jaren zeventig claimde een overeenkomst te hebben met Howard Hughes, de miljonair die al jaren in een hotelkamer leefde. Hughes zou zijn memoires aan hem dicteren. Met vervalste brieven kreeg Irving een contract voor bijna een miljoen dollar van een grote boekenuitgeverij. Tot zover is de film gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Vervolgens maakt scenarist William Wheeler het allemaal wat speculatiever. Samen met zijn makker Dick ontdekt Irving een samenzwering tot in de hoogste regeringskringen. The Hoax suggereert dat de machtige Howard Hughes de aalgladde Irving bewust gebruikte om Nixon een hak te zetten. Irving licht de uitgever op, om vervolgens te worden opgelicht door Hughes.

De zaak Clifford Irving is interessant, ook gezien de recente gevallen van journalistiek fabuleren bij The New York Times. Hallström beschikt over een stel prima acteurs om het schelmenverhaal te vertellen, met een charmante Richard Gere als Clifford Irving als troef.

André Waardenburg