Romige rabarbercrème

Voor 6 personen650 g rabarber1 dl bessensap of appelsap100 g lichtbruine basterdsuiker1 theelepel kaneelpoeder2 grote scharreleieren 50 g fijne tafelsuikercirca 1 dl slagroom

Toen ik klein was, stonden in het schuurtje in de tuin een potje zout en een potje suiker. Het zout was voor de tomaten en radijsjes die in de moestuin groeiden. De suiker was voor de rabarber, die tussen de bloemen stond. Ik herinner me hoe mijn zusje en ik dikke, rode stengels afbraken, ze onder de kraan spoelden en het potje suiker op het gras zetten. Om en om doopten we de stengel in de suiker en namen dan een hap.

Ondanks de suiker had ik genoeg aan vier of vijf hapjes. Dat geldt echter niet voor dit dessert.

Was de rabarber, snijd de stengels bij en snijd ze dan in plakjes. Doe ze met het sap in een middelgrote pan, leg er het deksel op en breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat circa 10 minuten zachtjes koken tot de rabarber gaar is. Neem de pan van het vuur. Schep de inhoud in een blender of keukenmachine en draai tot een puree. Doe de puree terug in de pan en schep er de suiker en het kaneelpoeder door. Zet de pan op een laag vuur en laat zachtjes verwarmen.

Splits de eieren. Klop de dooiers iets los en giet ze al roerend in de warme rabarberpuree. Laat het mengsel onder voortdurend roeren verhitten tot het iets dikker wordt. Laat het echter niet aan de kook komen.

Neem de pan van het vuur, schep het mengsel over in een ruime kom en laat volledig afkoelen. Dek de kom af en laat in de koelkast door en door koud worden. Dit kunt u desgewenst een dag van tevoren doen.

Doe de eiwitten in een ruime, schone kom. Voeg de helft van de suiker toe en klop tot stijve, maar niet droge pieken. Schep een paar lepels van het schuim door de gepureerde rabarber om die wat luchtiger te maken. Spatel er dan de rest van het eiwit door. Klop de slagroom met de rest van de suiker tot stijve pieken en spatel door het rabarber-eiwitmengsel. U kunt het mengsel nu in dessertglazen doen of de crème in de kom laten. Dek in beide gevallen de crème af en zet een paar uur tot een dag in de koelkast voor u hem serveert.

Kim Maclean

Morgen: krokante vis

    • Kim Maclean