Regeringen voeren angstpolitiek

Regeringen zijn kortzichtig bezig, ze stoken de angstgevoelens van mensen op en voeren een verdeel-en-heers-politiek. Dat heeft Amnesty International gisteren gezegd bij de presentatie van haar jaarrapport. De ‘politiek van angst’ heeft ervoor gezorgd dat mensenrechten wereldwijd onder druk staan en dat de wereld gevaarlijk verdeeld is.

„Onze wereld is net zo gepolariseerd als ze was op het hoogtepunt van de Koude Oorlog en is op een aantal punten veel gevaarlijker”, aldus Irene Khan, secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie. Ze schrijft dat angst een positieve kracht is geweest voor een andere houding wat betreft het broeikaseffect. Dezelfde tactiek kan ook werken met mensenrechten, aldus Khan.

In het stuk over Nederland wordt nieuwe wetgeving genoemd waardoor terrorismeverdachten langer vastgehouden kunnen worden. Ook haalt het rapport de mishandeling aan van Iraakse gevangenen door Nederlandse militairen. (NRC)