Ranglijst jonge rijken weert voetballers

Voetballers staan er niet in, modellen mogen weer wel. Er is zelfs plaats voor dieetgoeroe Sonja Bakker. Zij staat op 69 in de top-100 van Nederlands rijkste ondernemers onder de 41 (vermogen: 7 miljoen euro). Zakenblad Quote publiceert vandaag de Quote 500 junior, „voorportaal van de lijst der lijsten”.

Het beleid van de makers is dat alleen jonge, succesvolle ondernemers een plek verdienen. Dat sluit rijke erfgenamen uit. Maar bij de aanvoerder van de lijst, Michiel Mol, klopt dat al niet: de eigenaar van het Formule 1-team van Spyker begon met geld van zijn vader. „De belangen van vader en zoon zijn nog immer innig verstrengeld”, aldus Quote.

Vermogende sporters zijn geschrapt. „De zakelijke component moet duidelijk aanwezig zijn”, aldus redacteur Mischa van de Woestijne van Quote. Daarom komt er maar één voetballer in de lijst voor (Marc Overmars, vermogen: 49 miljoen euro) omdat hij zijn miljoenen investeert in vastgoed. Zou Quote de voetballers wel meetellen, dan vullen ze samen de helft van de toptien: Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Clarence Seedorf hebben allen een vermogen van boven de 30 miljoen euro.

Hetzelfde geldt voor bekende Nederlanders uit de amusementsindustrie. Om ergens een grens te trekken is alleen de topdrie van succesvolle BN’ers opgenomen in de lijst, terwijl ook levensliedzanger Jan Smit (21) een plek zou verdienen met zijn 6 miljoen euro. Net als zanger Gordon of rockster Anouk (beiden 5 miljoen euro).

Quote stelt de lijst samen op basis van openbare bronnen en trekt zich niets aan van ondernemers die er niet in willen staan: „Vermeld worden is geen keuze, vermeld worden is een eer.”

    • Annemarie Kas