Paus sust polemiek over kerstenen van indianen

Paus Benedictus XVI is gisteren ingegaan op de ophef over zijn uitspraken over de kerstening van de inheemse bevolking van Latijns-Amerika. Tijdens een audiëntie noemde hij „het onmogelijk het lijden en onrecht te vergeten dat de kolonisten aanrichtten onder de inheemse volkeren, wier mensenrechten vaak vertrapt werden.”

Op reis in Brazilië zei de kerkvorst begin deze maand nog dat de evangelisatie „op geen enkel moment een vervreemding van de pre-columbiaanse culturen veronderstelde, evenmin was het een oplegging van een vreemde cultuur”. Indianenorganisaties eisten excuses voor deze „arrogante en respectloze” woorden.

Gisteren zei de paus ook dat het christendom zich verspreidde door „de dialoog aan te gaan met de rijke pre-columbiaanse culturen”. Maar dat „de herinnering aan een glorieus verleden de schaduwzijdes van de evangelisatie niet kan uitwissen”.

De Braziliaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff zei gisteren dat „zeggen dat er een dialoog was, betekent dat je de geschiedenis niet kent, het is onwetend”. De kolonisten „vernietigden alles, vermoordden mensen” en ze behandelden indianen als „ ketters” of „vijanden van het geloof”. (EFE)