Ontslag van minister (v) geweigerd

De Pakistaanse premier Shaukat Aziz heeft het ontslag geweigerd van minister van Toerisme Nilofar Bakhtiar. Moslimgeestelijken vaardigden vorige maand een fatwa tegen haar uit omdat zij een man heeft omhelsd. Ook binnen haar eigen partij ontstond ophef.

In maart maakte Bakhtiar, toen nog minister van Vrouwenzaken, een paraglide-vlucht in Frankrijk om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Kashmir, in oktober 2005, waarbij ruim drie miljoen Pakistanen dakloos raakten. Toen zij weer op de grond stond gaf zij haar instructeur een omhelzing, wat door twee fundamentalistische geestelijken in de Rode Moskee in Islamabad als obsceen en strijdig met de leefregels van de islam werd betiteld.

Bakhtiars eigen partij, de Pakistan Muslim League (PML), ontsloeg haar als voorzitter van de vrouwenafdeling. Ook werd haar portefeuille vrouwenzaken gewisseld voor de post toerisme. Waarnemers zien in de zaak een teken van uitbreidend moslimfundamentalisme in Pakistan, vooral omdat de gematigd islamitische PML verdeeld lijkt. Gisteren zei de partij dat er geen verband was met de omhelzing, en dat de partij instemde met de weigering van Aziz haar ontslag te aanvaarden.

De ophef rond Bakhtiar is onderdeel geworden van de al drie maanden durende vete tussen de regering-Musharraf en de Rode Moskee, van waaruit koranstudenten onder leiding van twee radicale geestelijken invoering van het islamitisch recht willen afdwingen. In de afgelopen maanden hebben zij muziekwinkels in brand gestoken, een bordeelhoudster ontvoerd, een islamitische rechtbank opgericht en een aantal agenten ontvoerd uit wraak voor de arrestatie van medestudenten. Twee agenten die zij vrijdag gevangennamen zitten nog vast.

Musharraf heeft altijd gezegd een vreedzame oplossing te willen voor de crisis – de studenten dreigen met zelfmoordaanslagen als de politie een inval doet in de moskee –, maar heeft ook duizenden agenten in de stad klaarstaan om de agenten te bevrijden.

De oppositie beschuldigt Musharraf ervan de crisis te laten voortduren om de aandacht af te leiden van de controversiële schorsing van opperrechter Iftikhar Chaudhry. Diens aanhangers verdenken Musharraf van machtsmisbruik. (AP, Reuters, BBC)