Ondernemers en een goeroe

Vandaag publiceert het zakenblad Quote zijn nieuwe lijst jonge Nederlandse rijken.

De regels voor opname in de lijst zijn aangescherpt, en dus staat Jan Smit er niet in.

Voetballers staan er niet in, modellen mogen weer wel. Er is zelfs plaats voor dieetgoeroe Sonja Bakker. Zij staat op plek 69 in de top honderd van Nederlands rijkste ondernemers onder de 41 jaar. Het maandblad Quote publiceert vandaag de Quote 500 junior, oftewel „het voorportaal van de lijst der lijsten”.

De ranglijst is in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk veranderd. Niet alleen breidde Quote uit van vijftig naar honderd namen, ook de regels werden aangescherpt. Alhoewel? Het beleid van de makers is dat alleen jonge, succesvolle ondernemers een plek verdienen. Dat sluit rijke erfgenamen uit. Bij de aanvoerder van de lijst, Michiel Mol, klopt dat al niet: de eigenaar van het Formule 1-team van Spyker investeerde in zijn beginjaren met geld van zijn vader. „De belangen van vader en zoon zijn nog immer innig verstrengeld”, aldus Quote.

Vermogende sporters zijn wel zonder pardon geschrapt. „De zakelijke component moet duidelijk aanwezig zijn”, aldus redacteur Mischa van de Woestijne van Quote. Daarom komt er maar één voetballer in de lijst voor (Marc Overmars, vermogen: 49 miljoen euro) omdat hij zijn miljoenen investeert in vastgoed. Zou Quote de voetballers wel meetellen, dan vullen ze samen de helft van de top tien: Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Clarence Seedorf hebben allemaal een vermogen van boven de 30 miljoen euro.

Hetzelfde geldt voor bekende Nederlanders uit de entertainmentindustrie. Om ergens een grens te trekken is alleen de topdrie van succesvolle BN’ers opgenomen in de lijst, terwijl ook Jan Smit (21) een plek zou verdienen met zijn 6 miljoen euro. Net als zanger Gordon of rockster Anouk (beiden 5 miljoen euro). Verder is leeftijd een hard selectiecriterium. De nummer één van vorig jaar, Peter-Frans Pauwels, verdween met zijn 766 miljoen euro naar de ‘volwassen’ Quote 500, samen met tien anderen.

Opvallend aan jong en succesvol Nederland is dat het overgrote deel in Amsterdam woont en werkt. In de hoofdstad wonen 32 van de honderd op de lijst, goed voor een vermogen van 654 miljoen euro. Rotterdam is tweede op de lijst met ‘slechts’ acht ondernemers, ter waarde van 98 miljoen euro. Sowieso is 44 procent van het totaalvermogen van de Quote 500 junior te vinden in Noord-Holland.

Gemakkelijk is het niet om van jonge ondernemers een vermogensschatting te maken. De meeste bedrijven zijn nog maar kort actief, dus niet alle jaarcijfers zijn openbaar. Quote maakt voor de lijst gebruik van openbare gegevens, zoals uittreksels van de Kamer van Koophandel of het Kadaster. Het maandblad trekt zich dan ook niets aan van ondernemers die niet in de lijst willen staan: „Vermeld worden is geen keuze, vermeld worden is een eer.”