Om naar uit te kijken

MUZIEK & THEATER

Holland Festival Met de opera From the house of the Dead van Janácek opent dinsdag in Amsterdam het Holland Festival. Ter ere van de zestigste verjaardag zijn er meer dan honderd concerten en voorstellingen. Directeur Pierre Audi regisseert zelf de opera Wagner Dream van Jonathan Harvey. De door prins Claus bedachte ‘Sahel-opera’ Bintou-Were komt ook naar Nederland. Doctor Atomic heet de nieuwe opera van John Adams en Peter Sellars, over de uitvinding van de atoombom.

In het concert 6X10 komt nieuw werk voorbij van Louis Andriessen, Reza Namavar, Robert Zuidam, Guus Janssen, Bart de Vrees en Martijn Padding. Het Concertgebouworkest begeleidt de beroemde jazzsaxofonist Wayne Shorter. Componist John Adams stelde een programma samen met swing uit de jaren dertig.

De New-Yorkse Wooster Group brengt Hamlet; het Wiener Burgtheater speelt Jellineks Babel; en Toneelgroep Amsterdam brengt drie Romeinse tragedies van Shakespeare. De Arabische Atlas Group brengt een documentaire voorstelling over de vuile kant van de ‘War on Terror’.

Dans is er van het Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet, de Mark Morris Dance Group en Akram Khan .

29 mei t/m 24 juni in Amsterdam. Info 020-5237787 of www.hollandfestival.nl.

POP

Pinkpop Mogen wij heiligschennis plegen en fluisteren dat de zondag eigenlijk een veel leukere Pinkpopdag is dan de uitstekend op televisie te volgen Tweede Pinksterdag? Losse kaartjes voor Pinkpopzondag worden niet verkocht, maar wie alleen maandag gaat mist Paolo Nutini, Amy Winehouse, Snow Patrol, Maxïmo Park, Razorlight, Muse en Iggy & the Stooges. Ampele troost op maandag met The Kooks, Fratellis, Wolfmother, Arctic Monkeys en de heropgerichte Smashing Pumpkins.

25, 26 en 27 mei Megaland, Landgraaf.

BEELDENDE KUNST

Laura Owens In het Bonnefantenmuseum is de eerste Europese overzichtstentoonstelling te zien van de Amerikaanse schilder Laura Owens (1970). Haar werk roept voortdurend associaties op met beelden uit de kunstgeschiedenis. Je herkent de leeuw van Rousseau of de vrouwen van Toulouse-Lautrec, de hallucinerende patronen van Op Art en het kleurgebruik van Color Field. Owens geeft daaraan steeds haar eigen draai.

27 mei t/m 19 aug Bonnefantenmuseum, Maastricht. Info www.bonnefanten.nl

LITERATUUR

Lezen Etcetera Live In zijn literaire talkshow Lezen Etcetera Live ontvangt Pieter Steinz, chef Boeken van deze krant, de schrijvers A.L.Snijders, Anne Provoost en A.F.Th. van der Heijden.

26 mei (14u30) boekhandel Selexyz Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Info 010-4132070 en nederlands.donner@selexyz.nl