Nog maar weer eens een feministische golf

De Opzij, het maandblad voor ‘de vrouwelijke opinie’, roept in het juninummer (4,50 euro) maar weer eens een feministische golf uit. Deze gaat over schoonheid. Vijf jonge schoonheden pikken het niet langer. Hun boodschap – vrouwen trekken zich te veel van onrealistische schoonheidsidealen aan – is sympathiek en vindt weerklank, dat is duidelijk. De website www.beperkthoudbaar.info, vernoemd naar de tv-documentaire van Sunny Bergman, van één van de vijf, trok al honderdduizend bezoekers (m/v). Maar wat bedoelen ze nu precies? Ze willen straten vol ,,gezonde, zelfbewuste vrouwen”, maar ze zijn ,,niet tegen porno of een facelift” en willen ,,de discussie voor of tegen botox niet voeren” (Stine Jensen).

Opzij bewijst ze ook geen dienst door ze glad en glossy als modellen op de foto te zetten. ,,Leve de grieten met de hangtieten!”, schreef een bezoekster van de site enthousiast. Waarom dan niet een keer hangtieten getóónd?

Verderop in deze Opzij onthullen twee politici hun goede voornemens. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar is voor ,,harde quota” om meer vrouwen aan de top te krijgen, en bazen die vrouwelijke werknemers minder betalen mogen van hem boetes krijgen. Tichelaar werkt graag met vrouwen, want zij ,,pakken door”. Hij scoort plus zes op de feministische meetlat. Daar steekt minister Ronald Plasterk, verantwoordelijk voor het emancipatiebeleid, bleekjes bij af. Plasterk heeft in de ministerraad ,,al een paar keer zijn hand opgestoken als er een hoge benoeming langskwam, en gevraagd: Waarom zit er geen vrouw bij? Dat kan toch niet!” Volgens minister Plasterk helpt dit.

In Hollywood, waar die verfoeide schoonheidsindustrie bloeit als nooit tevoren, is de eerste trotse botox-gebruikster uit de kast gekomen. Actrice Virginia Madsen, een blonde stoot van 45, krijgt sinds 2003 elk half jaar injecties, lezen we in de nieuwe People Magazine (4,50 euro). Onlangs sloot Madsen een contract af met botox-fabrikant Allergan: ze gaat voor het bedrijf op een ‘informatieve campagne’ door het land. Vorig jaar werden er in de VS drie miljoen doses botox verkocht, aldus People, maar kennelijk is het ook daar nog een gevoelig onderwerp, met duistere doktoren en ‘Botox-parties’ tot gevolg.

Madsen zegt ‘horrified’ te zijn over dit soort praktijken, maar verder blijven haar motieven schimmig. Ze begon met botox om haar carrière uit het slop te trekken, maar voor haar grootste succes, een hoofdrol in het wijnproefdrama Sideways, stópte ze er juist even mee, en droeg ze zelfs geen make-up. Madsen zwijgt over het bedrag dat ze van Allergan krijgt. Als acteur ben je „je eigen product”, zegt ze. Over tien jaar ,,sluit ze een facelift niet uit”.

Sandra Heerma van Voss