Ninotchka

Ninotchka. Regie: Ernst Lubitsch. Met: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Sig Ruman, Felix Bressart, Alexander Granach. In: Filmmuseum, Amsterdam. www.filmmuseum.nl

Is Ninotchka een Amerikaanse film? Officieel wel. Hij is geproduceerd door MGM, met Amerikaans geld, in het Amerikaans taal, voor een Amerikaans publiek. Maar de film is ook door en door Europees. Geregisseerd door de Duitser Ernst Lubitsch, geschreven door de Oostenrijker Billy Wilder, gespeeld door de Zweedse Greta Garbo, gedraaid tegen het decor van Parijs. Deze film is het resultaat van het optimaal functionerende studiosysteem in de glinsterende jaren ’30 van Hollywood, dat alle talent van de wereld aanzoog en er gouden films voor terug gaf.

Ninotchka is de naam van een Sovjet-commissaris die naar Parijs wordt gestuurd om drie communistische gezanten te controleren. De drie moeten juwelen verkopen die door het Sovjet-regime zijn afgepakt van gevluchte aristocraten, opdat het geld thuis kan worden gebruikt om tractors te kopen voor het volk. Maar de drie mannen zijn gevallen voor de verleidingen van het mondaine Parijs in het interbellum. Ze logeren in de duurste suite van het duurste hotel laten de verrukkelijkste zaken aanrukken door de roomservice. Aangezien ze geen resultaat boeken, komt de strenge Ninotchka (Garbo) poolshoogte nemen. Bij haar duurt het iets langer, maar ook zij laat zich ten slotte verleiden – door een klaploper van de oude aristocratie.

Het Filmmuseum brengt Ninotchka uit in het kader van een retrospectief rond Lubitsch, de man van de fluwelen komedies. Zwart wereldbeeld, maar dat gesuikerd als glazuur opdienen. Hoewel we in het geval van Ninotchka iets specifieker moeten zijn. Lubitsch is de man van de komische mise-en-scène, Wilder de man van de komische dialogen en samen verrijken ze Ninotchka.

Ninotchka. Regie: Ernst Lubitsch. Met: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Sig Ruman, Felix Bressart, Alexander Granach. In: Filmmuseum, Amsterdam. www.filmmuseum.nl