Nieuw kapitaal voor noodlijdend Spyker

Sportwagenfabrikant Spyker werkt aan een herfinancieringsplan om de fabriek de komende maanden voldoende financiële armslag te geven. Gisteren liet het bedrijf weten dat de herfinanciering van het bedrijf aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar moet zijn afgerond.

Via aandeelhouder Michiel Mol, de Friesland Bank (waaraan Spyker de merknaam heeft verpand) en het Britse investeringsfonds Trafalgar heeft Spyker ongeveer 12 miljoen euro nieuw kapitaal opgehaald, waarmee in ieder geval de openstaande rekeningen van het bedrijf de komende maanden kunnen worden voldaan.

Een aantal toeleveringsbedrijven is volgens een woordvoerder van Spyker ongerust geworden over de negatieve verhalen die de afgelopen weken de ronde deden over het bedrijf en wil daarom dat het rekeningen betaalt.

De herfinanciering van Spyker wordt uitgevoerd door Michiel Mol, die vorige week als bestuursvoorzitter de weggestuurde Victor Muller opvolgde. De familie Mol (vader Jan en zoon Michiel) zorgt met een investering van 7,5 miljoen voor het grootste deel van het geld waarmee de herfinanciering bij Spyker wordt uitgevoerd.

Het beursgenoteerde bedrijf Spyker bestaat nu voor tweederde uit een Formule 1-renstal, die volgens Michiel Mol kostendekkend is, en voor eenderde uit de autofabriek in Zeewolde, die zwaar verliesgevend is.

Spyker heeft adviesbureau Booz Allen Hamilton ingehuurd om te adviseren bij een nieuwe strategie om het bedrijf weer gezond te maken. Beleggers zijn enigszins gerustgesteld. Gisteren kelderde de koers van Spyker met 15,6 procent, om vanochtend 5 procent op te krabbelen naar 11,07 euro.