Mysterieuze opvlamming in sterrenstelsel

Rotterdam, 24 mei. Amerikaanse astronomen hebben in een relatief nabijgelegen sterrenstelsel een mysterieuze opvlamming waargenomen, zo melden zij vandaag in Nature. Het stelsel, M85, staat op een afstand van 50 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Coma Berenices. Aan de rand van dit stelsel werd in januari 2006 een lichtpunt waargenomen dat daar eerder niet had gestaan. Het bleef twee maanden zichtbaar en verdween toen weer. Tijdens zijn maximum was het lichtpunt tien maal zo helder als een gewone nova (een uitbarsting aan het oppervlak van een witte dwerg), maar minstens tien maal zo zwak als een supernova (waarbij een hele ster explodeert). Volgens Shrinivas Kulkarni en collega`s lijkt het verschijnsel nog het meest op de explosie die in 1988 in de Andromedanevel - de meest nabije grote buur van ons melkwegstelsel - werd waargenomen. Daar ging het misschien om een ster (of grote planeet) die door een andere ster werd verzwolgen. Zoiets wordt zelden waargenomen.