Met Terminator strijden voor milieu

Dorette Corbey is PvdA-europarlementariër. Foto EP

Een fan is ze niet. Sterker nog, Dorette Corbey had nog nooit een film van Arnold Schwarzenegger gezien. Toch vloog ze vorige week naar Californië om de acteur/gouverneur te ontmoeten. Schwarzenegger en Corbey, europarlementariër voor de PvdA, hebben namelijk een gedeelde interesse: het milieu.

Hoe was die ontmoeting?

„Leuk. Hij zegt dat hij de mensen af wil helpen van hun verslaving aan benzine. De race naar de maan van deze tijd, noemt hij het. Pas na onze ontmoeting heb ik Terminator II gezien. De manier waarop hij over het klimaat praat, heeft ook wel wat van een actiefilm. Het is een man van weinig woorden.”

Kunnen we in Europa wat leren van zijn aanpak?

„Het zou mooi zijn als we kunnen samenwerken. Californië heeft besloten dat de CO2-uitstoot van brandstoffen omlaag moet. Elk jaar met 1 procent, van 2010 tot 2020. De Europese Commissie heeft hetzelfde voorgesteld, vanaf 2011. Als rapporteur voor het Europees Parlement over dit onderwerp ben ik nu bezig informatie te verzamelen, zodat we hierover volgend jaar een besluit kunnen nemen. Ik hoop dat Europa en de VS dezelfde systematiek gaan gebruiken om de CO2-uitstoot van brandstof te berekenen. De olie-industrie werkt immers ook internationaal.”

Is het mogelijk, zo’n C02-reductie?

„Alleen als we meer biobrandstoffen gebruiken. En daar zitten ook nadelen aan. Dat kan bijvoorbeeld ten koste van de voedselvoorziening gaan. Daarom moeten er certificaten komen voor biobrandstoffen. Het zou mooi zijn als we daar ook afspraken over kunnen maken.”

Wij denken altijd dat de Amerikanen kampioen energie verspillen zijn. Lopen we nu achter bij hen?

„De VS verbruiken ook veel energie. Maar de voortvarendheid van Schwarzenegger heeft wel effect. Ik heb gesproken met mensen van General Motors en van oliebedrijven. Schwarzenegger, een Republikein, is hún man. Ze zeggen allemaal dat er wat moet gebeuren. Veertien staten hebben al aangekondigd het voorbeeld van Californië te zullen volgen. Ook de federale regering heeft belangstelling getoond.”

In Europa is het soms moeilijk voor een lidstaat om vooruit te lopen op gemeenschappelijk beleid. Kunnen we wat dat betreft leren van de VS?

„Ja. We wachten te vaak tot iedereen het eens is. Als er nou iets moet veranderen in de Europese Grondwet dan is het dát. Je moet zelf initiatieven kunnen nemen. Nu mag Nederland geen roetfilter verplichten, omdat dat in strijd is met de regels voor de interne, Europese markt. Volgens mij is het belangrijk voor de nationale identiteit van een land dat je zelf ergens voor kunt gaan. Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen.”

    • Jeroen van der Kris