Legionella vier dagen na opname ontdekt

De 78-jarige vrouw die deze week overleed aan de gevolgen van legionellabesmetting, lag al vier dagen in het Haagse HagaZiekenhuis toen de bacterie bij haar werd geconstateerd. Dat zegt de zoon van het slachtoffer.

Het HagaZiekenhuis ontdekte op vrijdag 11 mei dat er legionella was uitgebroken op de twaalfde verdieping van de locatie Leyenburg, afdeling 12a. Op dat moment was het latere slachtoffer weer thuis van een ziekenhuisopname voor reuma. Op dinsdag 15 mei moest ze terug naar het HagaZiekenhuis, met een zware longontsteking. Bij haar terugkeer zou aan het ziekenhuis zijn gemeld dat de vrouw op afdeling 12a had gelegen. Toch duurde het nog vier dagen, tot zaterdag 19 mei, voordat het ziekenhuis constateerde dat de vrouw met legionella was besmet. Ze overleed maandag.

Een woordvoerder van het ziekenhuis wil niet reageren op deze gang van zaken. „We verstrekken geen gegevens over individuele patiënten.”

Op het moment dat de uitbraak van legionella op afdeling 12a werd geconstateerd, heeft het HagaZiekenhuis naar eigen zeggen onmiddellijk mondeling en schriftelijk informatie verstrekt aan alle patiënten die in de voorbije weken op die afdeling hadden gelegen. De 78-jarige vrouw en dertien andere voormalige patiënten zaten door een fout niet in de selectie die het ziekenhuis maakte uit het patiëntenbestand. Daardoor waren zij niet op tijd op de hoogte van het risico dat ze liepen. Het ziekenhuis ontdekte deze fout pas toen de legionellabesmetting werd geconstateerd bij de 78-jarige vrouw.

Volgens de zoon van het slachtoffer, die „heel boos en verdrietig” is, heeft het ziekenhuis intern „niet voldoende aandacht” gehad voor de legionella-uitbraak. „Het heeft me enorm verbaasd dat patiënten niet bijtijds werden geïnformeerd.”

Zowel de zoon van het slachtoffer als een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat niemand kan zeggen of de vrouw het zou hebben overleefd als ze wel tijdig op de hoogte was geweest. De familie van het slachtoffer weet nog niet of er een schadeclaim wordt ingediend bij het ziekenhuis. „Daar krijgen we onze moeder niet mee terug”, aldus de zoon. Drie andere patiënten hebben nu nog te kampen met legionellabesmetting.