Leger Israël pakt politici Hamas op

Israëlische troepen hebben vanochtend vroeg op verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever 33 hoge functionarissen van Hamas opgepakt. Onder hen zijn de Palestijnse minister van Onderwijs, Nassar el-Shaer, drie parlementariërs en drie burgemeesters.

De Israëlische operatie is bedoeld om een eind te maken aan de voortdurende raketbeschietingen met geïmproviseerde Qassam-raketten vanaf Palestijns grondgebied in de Gazastrook op Israëlische grensdorpjes en nederzettingen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) riep strijders van Hamas gisteren opnieuw op hun vijandelijkheden jegens Israël te staken, maar Israël noch Hamas hecht waarde aan de woorden van Abbas.

Voor de invallen van vanochtend op de Westelijke Jordaanoever had Israël gisteren al de luchtaanvallen op doelen in de Strook van Gaza opgevoerd. Zo werden vermoedelijke werkplaatsen voor het maken van wapens onder vuur genomen in Gazastad en in een nabijgelegen vluchtelingenkamp. Vlak voor middernacht schoten Israëlische gevechtsvliegtuigen twee geldwisselkantoren in Gazastad in puin. Volgens Israël sluisden geldhandelaars via die kantoren grote sommen geld vanuit Iran, Syrië en Libanon door naar milities van Hamas voor bewapening en training. Even later werd een auto met daarin vermoedelijk strijders van Hamas bestookt. De inzittenden ontsnapten.

De meeste arrestaties van vanochtend vonden plaats in Nablus. Daar werd ook minister Shaer opgepakt. Vorig jaar overkwam hem dat ook al toen het Israëlische leger een soortgelijke operatie ondernam tegen leden van Hamas. Andere opgepakt Hamas-functionaren zijn onder andere oud-minister Abdel Rahman Zeidan, de parlementariërs Hamed Bitawi en Daoud Abu Ser en de burgemeesters van Nablus, Qalqiliya en Beita. „De verantwoordelijken van Hamas op de Westelijke Jordaanoever ondersteunen de raketaanvallen (op Israël)”, zei een woordvoerder van het Israëlische leger. De echtgenote van minister Shaer zei dat Israëlische soldaten aanklopten en haar man meenamen, met de mededeling dat ze daartoe de opdracht hadden. (Reuters, AFP)