Kuifje de musical

Kuifje - De Zonnetempel is het soort musical waarin met vindingrijke vaart het ene na het andere tafereel te voorschijn wordt getoverd. Een diagonaal naar beneden lopende trap die naar een spelonk leidt, een mobiel doolhof, een schilderachtige havenkade, een condor die de held door het luchtruim laat suizen, de wonderbaarlijke suggestie van een waterval en schuivende schermen die sommige scènes kadreren zoals de striptekenaar dat zelf ook altijd deed.

Kuifje stond in 2001 al vijf maanden met succes in Antwerpen, maar is nu pas in Nederland te zien. Met de Vlaamse popzanger en presentator Jelle Cleymans als volstrekt geloofwaardige Kuifje (open oogopslag, hemelsblauwe pullover, poepbruine drollenvanger), Henk Poort als een ronduit aandoenlijke kapitein Haddock, Dick Cohen en Walter Baele als het hoogstkomische brekebenenduo Jansen & Janssen en een majestueus kwinkelerende Miranda van Kralingen als Bianca Castafiore. En een groot, en weelderig aangekleed ensemble dat voortdurend in beweging is.

Er valt veel te lachen, maar toch zorgt regisseur Frank van Laecke – de oppertovenaar van deze Kuifje – dat de strijd tegen de vloek van de Zonnekoning serieus overeind blijft. Mede dankzij de zangteksten van Seth Gaaikema die goeddeels in dienst staan van het avontuurlijke verhaal, en de aanstekelijke melodietjes van Dirk Brossé waarin alle sferen en locaties doorklinken.

De voorstelling is hooguit iets te lang, maar daar staat heel veel verrassends voor alle leeftijden tegenover.

T/m 17 juni Nieuwe Luxor, Rotterdam. Inl 010-4843333 of www.musicalkuifje,com.