Kritiek op Den Haag, bijval voor Parijs

De Nederlandse premier werd gisteren koel onthaald in Straatsburg. De Franse president kreeg in Brussel een warme ontvangst.

Symbolische daad van de Poolse europarlementariër Bronislaw Geremek, oud-minister en prominent ex-dissident, kort voor de toespraak van premier Balkenende in Straatsburg. (Foto AFP) Polish European deputy Bronislaw Geremek arrives with a European flag for a formal sitting with Dutch Prime Minister Jan Peter Balkenende (not in picture) at the European Parliament in the northeastern French city of Strasbourg 23 May 2007. The House will debate on the Future of Europe and deputies placed flags on their pulpits to tell Balkenende not to delete references to EU symbols, such as the flag and anthem, from the European constitutional treaty. AFP PHOTO / GERARD CERLES AFP

Rotterdam, 24 mei. - De twee landen die de Europese Unie twee jaar geleden in een diepe crisis stortten, zochten gisteren in Europa steun voor hun nieuwe politieke koers. Maar zo eensgezind als Frankrijk en Nederland toen de Europese Grondwet afwezen, zo verschillend was gisteren de ontvangst van hun bijdragen.

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende kreeg in het Europees Parlement in Straatsburg een uitgesproken koel onthaal. De Franse president Nicolas Sarkozy werd op zijn eerste bezoek als staatshoofd aan Brussel bijkans ingehaald als verlosser. Zijn gastheer, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, signaleerde na afloop dat er zich „consensus” begint af te tekenen over de wijze waarop de Europese crisis kan worden bezworen.

De vergaderzaal in Straatsburg was bij wijze van ludieke actie uitbundig versierd met Europese vlaggetjes, één van de symbolen waarvan de Nederlandse regering juist niets meer moet hebben omdat ze verkeerde associaties („superstaat”) zouden oproepen.

Balkenende oogstte met zijn pleidooi voor een „wijzigingsverdrag” veel kritiek. Verwijten over „koudwatervrees” en oproepen om „de kop niet in het zand te steken” vielen nog mild uit bij wat de de Oostenrijkse Groene parlementariër Johannes Voggenhuber in petto had: „Een ijskoude nationalistische oorlogsverklaring tegen de Europese gedachte.”

De onduidelijkheid die Den Haag laat voortbestaan over het al dan niet houden van een nieuw referendum zinde de Straatsburgse Europeanen al evenmin.

Hoe anders verging het Nicolas Sarkozy in Brussel. Hij beloofde alles op alles te zetten om „snel een akkoord te bereiken over een vereenvoudigd verdrag” (traité simplifié). „Een topprioriteit”, zei hij.

Commissievoorzitter Barroso zei er alle vertrouwen in te hebben dat de huidige EU-voorzitter, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, volgende maand een compromis vindt tussen voor- en tegenstanders van de grondwet.

Sarkozy’s ‘vereenvoudigd verdrag’ beperkt zich tot enkele kernpunten uit de gesneefde grondwet. Daarover zal dan geen nieuw referendum worden gehouden, zo bedong Sarkozy al eerder.

Mistig bleef Sarkozy ook gisteren over zijn plannen het bestuur (gouvernance) in de eurozone te politiseren. Hij herhaalde die even oude als omstreden wens, maar zweeg andermaal over de details.

Vlaggetjes: pagina 6