Jort Kelder wint, Moszkowicz ook

Advocaat Bram Moszkowicz mag volgens het Amsterdamse gerechtshof geen ‘maffiamaatje’ worden genoemd. Het hof oordeelde vanochtend dat deze „zeer defamerende” kwalificatie, die door hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote werd gebruikt, niet met feiten is onderbouwd. Bovendien heeft Kelder zich bij deze uitlating volgens het Hof „onvoldoende rekenschap gegeven van de te verwachten gevolgen” van deze kwalificatie voor Moszkowicz.

Hoewel alle andere grieven die door Moszkowicz tegen Kelder zijn aangedragen werden afgewezen, toonde de Amsterdamse advocaat zich na afloop van de zitting tevreden. „Het hof heeft ons allebei wat gegeven, maar de term maffiamaatje was voor mij het belangrijkste”, aldus Moszkowicz. Jort Kelder claimde de overwinning omdat de vordering is afgewezen. „Dat is de essentie”.

Moszkowicz legde in februari de verdediging van Holleeder neer nadat de rechtbank een verzoek tot rectificatie van de uitlatingen van Kelder had afgewezen. Moszkowicz vond dat hij gezien dat vonnis niet meer kon functioneren als Holleeders advocaat.

Nu het hof de term maffiamaatje als onnodig grievend heeft bestempeld is voor Moszkowicz de weg vrij om de verdediging van Willem Holleeder te hervatten. „Het is nu in principe mogelijk dat ik de verdediging van Holleeder weer op me neem, maar dat betekent niet dat ik dat ook echt zal doen. Ik ga eerst het arrest bestuderen.”

Moszkowicz was jarenlang de advocaat van Holleeder, die in 1987 werd veroordeeld voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Holleeder zit sinds januari van 2006 vast op verdenking van afpersing van een viertal vastgoedhandelaren, onder wie de in 2004 vermoorde Willem Endstra. Omdat Moszkowicz ook Endstra tot zijn dood bijstond ontstond er discussie over die dubbele positie.

Holleeder: pagina 2