Iran voert verrijking uranium sterk op

Iran heeft de verrijking van uranium de afgelopen maanden aanzienlijk opgevoerd. Dit in weerwil van VN-sancties om het land af te houden van het maken van atoombommen. Dat Iran veel verder is met uraniumverrijking dan het zelf tot dusver had aangegeven, kwam aan het licht bij een verrassingsinspectie die het Internationale Atoomenergie Agentschap op 13 mei heeft uitgevoerd. Het IAEA stelt dat zijn kennis over het Iraanse kernprogramma steeds minder wordt door gebrek aan openheid van Iran.

Het is opvallend dat Iran instemde met de inspectie. Teheran stelt dat zijn kernprogramma vreedzaam is en slechts dient voor elektriciteitsopwekking. Maar de bevindingen van de IAEA onderstrepen andermaal dat Iran zich niets aantrekt van de oproep van de VN om zijn verrijkingsactiviteiten te bevriezen. Volgens een woordvoerder van het IAEA beschikt Iran nu over 1.640 centrifuges die geschikt zijn voor de verrijking van uranium en vindt in ongeveer 1.300 daarvan al daadwerkelijk uraniumverrijking plaats.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice zei gisteren dat Iran er blijkbaar alles aan doet zich verder te isoleren. De Veiligheidsraad heeft al twee keer sancties tegen Iran uitgevaardigd, de laatste keer in december. De Amerikaanse ambassadeur bij de IAEA, Gregory Schulte, vroeg zich af: „Hoe kan de wereld de claim van Iran geloven dat het slechts vreedzame doelen nastreeft, indien zijn leiders steeds meer informatie achterhouden en minder samenwerken met de IAEA”.

Intussen is ophef ontstaan over een uitspraak, afgelopen weekeinde, van topman ElBaradei van het IAEA. Volgens hem is het te laat Iran te dwingen zijn verrijkingsprogramma te schrappen en is het beter te proberen uitbreiding te voorkomen. De VS en Frankrijk bereiden daarover een formele klacht voor tegen ElBaradei. (AP)

Minder bluf:pagina 5