Hockeyers KZ voor het eerst uit de hoofdklasse

Ooit stond de club aan de top van Europa, maar gisteren degradeerden de hockeyers van Klein Zwitserland voor het eerst uit de hoofdklasse.

In Groenekan was het kleine Voordaan gisteravond na een gelijkspel (1-1) in de laatste wedstrijd om de promotie/degradatie-play-offs beter toen het aankwam op het nemen van strafballen.

Klein Zwitserland, met nu 1.600 leden, speelde sinds de oprichting in 1974, na een fusie tussen TOGO en HHIJC, in de hoofdklasse. Tussen 1977 en 1984 werd KZ acht keer achter elkaar kampioen van Nederland. Twee keer, in 1979 en 1981, won de club de Europa Cup voor landskampioenen. KZ bracht grote spelers voort als Ties Kruize en diens broers, Tim en Ron Steens, Maarten van Grimbergen, Maurits Cruq en Taeke Taekema.

Maar dit seizoen liep het helemaal mis. De club eindigde na een teleurstellend seizoen als tiende in de reguliere competitie. Die plek verplichtte tot een serie play-off-duels tegen Voordaan.

In een ultieme poging het tij te keren ontsloeg KZ vorige week zelfs de Duitse trainer Sonja Thomann, na de eerste nederlaag tegen Voordaan, maar hoewel KZ in het tweede duel op miraculeuze wijze ontsnapte na een 0-3 achterstand bleef het ‘schokeffect’ uit.

Maarten van Grimbergen, die het roer overnam, noemt de degradatie „heel zuur”. Hij wil de degradatie vooral zien als „een uitdaging” om snel terug te keren.

Maar met welke spelers is nog maar de vraag. Wat gaat bijvoorbeeld aanvoerder en international Laurence Docherty doen? Daar is volgens Van Grimbergen nog niet over gesproken. De laatste jaren stapten tal van hockeyers over naar de concurrentie, zoals Taeke Taekema. Van Grimbergen: „Ongetwijfeld lopen er nu meer mensen weg. Dat is heel vervelend, maar dat hou je helaas niet tegen. We hebben nog steeds een fantastische jeugdopleiding. Daarmee kunnen we verder.”

Klein Zwitserland nam gisteravond de leiding dankzij Gagan Ajit Singh, maar kort daarna maakte Derek Hazenberg gelijk.

De wedstrijd werd in de tweede helft een half uur onderbroken omdat de lichtinstallatie op Voordaan was uitgevallen. Maar gescoord werd er niet meer.

Voor Voordaan, al jaren stabiel in de overgangsklasse, komt de promotie niet als een verrassing. De bescheiden club uit Groenekan bij Utrecht speelde vorig seizoen ook al om promotie naar de hoofdklasse, maar toen was grote buurman Kampong over twee wedstrijden te sterk.