Heffing voor zorgwanbetaler

Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) wil mensen die langer dan zes maanden geen zorgpremie betalen, een heffing opleggen op hun loon of uitkering. Het gaat volgens het College voor Zorgverzekeringen om circa 240.000 mensen.

Hoe de bewindsman deze overheidsheffing precies wil uitvoeren, onderzoekt hij nog. Dat schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

De opbrengst van de heffing zal naar een fonds gaan dat zorgverzekeraars compenseert voor hun misgelopen premie. Verzekeraars die de eerste zes maanden geen premie ontvangen van wanbetalers, moeten zelf initiatief nemen voor de premie-inning. Na een half jaar ontfermt de overheid zich erover.

Hoe de overheid op de inkomsten van verzekerden gaat korten, is afhankelijk van de samenstelling van de groep wanbetalers. Het CBS brengt deze in kaart.

Ook kan een deel van de zorgtoeslag van een wanbetaler worden ingehouden om een betalingsachterstand weg te werken. Deze maatregel kan pas in 2009 ingaan. Daarom overweegt Klink tot dat jaar helemaal geen toeslag aan wanbetalers meer uit te keren. Nu ontvangen veel wanbetalers nog gewoon een zorgtoeslag.

Zorgverzekeraars Nederland is positief over de plannen van Klink. De verzekeraars hebben met de overheid afgesproken dat wanbetalers tot juli dit jaar niet uit de verzekering worden gezet.