Hatherley

Charlotte Hatherley is geen vertrouwde naam. Maar wie ooit liefhebber was van de enigszins succesvolle Noord-Ierse band Ash kan haar kennen als gitariste. In 2006 stapte ze uit Ash, en begon een solo-carriere. Haar onlangs verschenen tweede cd, The Deep Blue, laat Hatherley horen als een zangeres met new wave-neigingen. Niet verwonderlijk dus dat ze voor deze cd samen schreef met Barry Andrews, wiens oude band XTC ze naar eigen zeggen bewondert.

The Deep Blue is een prettige new wave-cd die ook in 1980 gemaakt had kunnen zijn, behalve dat de instrumentaties wat gelaagder zijn: opgevuld met langs waaiende stemmen en synthetische flarden. Maar de kern bestaat uit lichtgruizige gitaarliedjes. Hierbij zingt Hatherley met pruilerige stem haar teksten. Ze maakt ook stoerdere rockliedjes en doet dat met verve. Hatherley schrijft mooie nummers, maar kan nog iets uitgesprokener worden.

Hester Carvalho

Charlotte Hatherley. The Deep Blue *** (Munich); Hatherley is vanavond te zien in Paradiso, Amsterdam en op 26/5 in Vera, Groningen.