Groot-Brittannie

Blind Light Deze zomer verschijnt in Londen de Britse beeldhouwwerker Antony Gormley voor een nieuw project, Event Horizon, boven op de daken van bepaalde gebouwen, of hangend met het gezicht tegen een muur. Althans – het zijn 30 gebeeldhouwde kopieën van hemzelf. De beelden vormen samen met grootschalige installaties een geheel in een nieuwe soloshow in de Hayward Gallery. Ergens op de hoek van een straat verhalen ze over ‘de ik’ en het overleven in de grote stad. De kunstenaars tonen ook duidelijk de gevoelens over het bovennatuurlijke, gedaanteveranderingen en het lichaam binnen een bepaalde tijd en ruimte. Naast bestaand werk van de laatste 30 jaar zijn er nieuwe kunststukken, gemaakt van een web van staal.

T/m 19 aug, Antony Gormley: Blind Light, Hayward Gallery, Londen SE1, 00448716 625 500 & www.southbankcentre.co.uk

Drawings Binnen de kunstwereld wordt schetsen meer als voorbereiding dan als resultaat beschouwd. Nu toont de Tate met 40 voorbeelden van de UBS kunstcollectie dat tekeningen naast anatomie- en perspectiefstudies wel degelijk een kunstwaarde hebben. Met impressies van William de Kooning, Lucian Freud en David Hockney concentreert de Tate op twee uiteenlopende en toch overeenkomende manieren van werken. De eerste is instinctief, bij de andere gaat het over het observeren, persoonlijke ervaring en populaire cultuur. Sandra Vasquez de la Horra concentreert in Ghost/ Chair op weggummen; potloodstreken (op in kaarsvet gedompeld papier) zijn weggevaagd voor een nogal huiveringwekkend bewijs van ‘wat was’. Met pen, buskruit en vaseline gemaakte afbeeldingen geven een inzicht in het creatieve denkproces van kunstenaars.

T/m 4 nov, UBS Openings: Drawings, Tate Modern, Bankside Londen SE1, 0044420 7887 8888 & www.tate.org.uk