Geestige musical ‘Kuifje’ zit vol vaart en vondsten

Jelle Cleymans speelt een volstrekt geloofwaardige Kuifje

Musical: Kuifje - De Zonnetempel, door Musical Dreams. Gezien: 22/5 in nieuwe Luxor, Rotterdam. Aldaar t/m 17/6. Inl. 010-4843333, www.musicalkuifje.com

Zelden komt een stripverhaal zo mooi tot leven. En zo geestig. Kuifje - De Zonnetempel, eergisteren op de honderdste geboortedag van geestelijk vader Hergé in première gegaan, is het soort theater waarin met vindingrijke vaart het ene na het andere tafereel te voorschijn wordt getoverd. Een diagonaal naar beneden lopende trap die naar een spelonk leidt, een mobiel doolhof, een schilderachtige havenkade, een condor die de held door het luchtruim laat suizen en schuivende schermen die sommige scènes kadreren zoals de striptekenaar dat zelf ook altijd deed.

Kuifje, als musical geproduceerd door een Vlaams theaterbedrijf, stond in 2001 al vijf maanden met succes in Antwerpen, maar is nu pas in Nederland te zien – een maand lang uitsluitend in het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam. Met de Vlaamse popzanger en presentator Jelle Cleymans als volstrekt geloofwaardige Kuifje (open oogopslag, hemelsblauwe pullover, poepbruine drollenvanger), Henk Poort als een ronduit aandoenlijke kapitein Haddock, Dick Cohen en Walter Baele als het hoogstkomische brekebenenduo Jansen & Jansen en een majestueus kwinkelerende Miranda van Kralingen als Bianca Castafiore.

Er valt veel te lachen, maar toch zorgt regisseur Frank van Laecke – de oppertovenaar van deze Kuifje – dat de strijd tegen de vloek van de Zonnekoning serieus overeind blijft. Mede dankzij de zangteksten van Seth Gaaikema die goeddeels in dienst staan van het avontuurlijke verhaal, en de aanstekelijke melodietjes van Dirk Brossé. De voorstelling is hooguit iets te lang, maar daar staat heel veel verrassends voor alle leeftijden tegenover.