‘Geen tijdsschema voor terugtrekking VS uit Irak’

De Democratische meerderheid in het Amerikaanse Congres stuurt niet langer aan op een tijdsschema voor snelle terugtrekking uit Irak. Dat is de uitkomst van gesprekken van de Democraten met het Witte Huis en de Republikeinen. Het overleg was nodig nadat deze maand een politieke impasse ontstond over financiering van de oorlog in Irak. Vooral de Republikeinen presenteerden het bereikte akkoord gisteren als een overwinning.

De Democraten verbonden de laatste maanden deadlines voor terugtrekking aan een noodwet die ruim 120 miljard vrijmaakte voor overzeese operaties. Nadat het Congres de wetgeving aannam, trof president Bush haar begin mei met een veto. Hij zei zich bij de strijd in Irak niet te willen laten binden door de politiek. Nieuwe, soortgelijke wetgeving dreigde hij ook te blokkeren. De Democraten ontberen in de Senaat de tweederde meerderheid om Bush’ veto te kunnen omzeilen.

De Democraten krijgen in ruil voor hun concessie de toezegging dat de regering circa 8 miljard dollar extra uittrekt voor binnenlandse projecten. Dit geld gaat onder meer naar de wederopbouw van New Orleans, verhoging van het minimumloon en naar door de droogte getroffen boeren.

Verder staat in de conceptwetgeving dat de Iraakse regering-Maliki verplicht wordt rekenschap af te leggen over de vooruitgang op het gebied van democratische bestuur. Het vrijkomen van wederopbouwfondsen voor Irak wordt hier van afhankelijk. Bush zal vanaf eind juli periodiek verantwoording moeten afleggen over de geboekte resultaten. Deze criteria zijn echter niet van invloed op het vrijkomen van de oorlogsfinanciering.

De Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Harry Reid, noemde de criteria „buitengewoon zwak”. Maar, zei hij, Bush wilde aanvankelijk een wet zonder enige beperkende bepalingen. „Kijk in hemelsnaam van waar we komen. Dit is meer dan Bush ooit verwachtte waar hij akkoord mee zou moeten gaan.”

Een ander Democratische kopstuk, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, toonde zich ook teleurgesteld. Zij zei te overwegen van de partijdiscipline af te wijken en persoonlijk tegen de nu voorliggende wetgeving te stemmen. Pelosi: „Ik zal niet snel met iets instemmen dat geen tijdsschema noemt.” (AP, Reuters)