Galerieselectie

Alfred Wertheimer Maart 1956 kreeg Alfred Wertheimer het verzoek een hem onbekende 21-jarige zanger te fotograferen die ‘s avonds in de Tommy Dorsey Show zijn nieuwste single ten gehore zou brengen. Die zanger was Elvis Presley. In de loop van enkele maanden bracht Wertheimer tien dagen met Elvis door, die toen net een hit had gescoord met Heartbreak Hotel. De 450 foto’s die hij maakte geven een onthullende kijk op het leven van de rockzanger in de maanden van diens grote doorbraak.

Foto’s van Alfred Wertheimer. T/m 23 juni in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Haagse Rondgang Vrijdagavond zetten alle galeries, kunstenaarsinitiatieven en kunstinstellingen in de Haagse binnenstad hun deuren open tijdens de zogenaamde ‘culturele rondgang’. Bijzondere optredens zijn er bij FAS 3, waar geluidskunstenaar Paul Klaui en woordkunstenaar Gerrit Vennema een performance geven, en bij GUM, waar kunstenaar Tim van Broekhuizen een Brechtiaanse Vertelling in 4 aktes ten gehore brengt.

Hoogtij #7. Vr 25 mei 19-23u in Den Haag. Inl: www.hoogtij.net

Casa Onder de titel Casa stelt Galerie Van Kranendonk het werk tentoon van drie kunstenaars die zich hebben laten inspireren door gebouwen. Euf Lindeboom maakt verstilde schilderijen van eenvoudige gebouwtjes als strandhuisjes en schuurtjes. Martin Luyendijk fotografeert flatgebouwen op zo’n manier dat het net maquettes lijken. En Olphaert den Otter maakt tekeningen van fantasiegebouwen die herinneren aan de ruïnes uit de Romantiek, maar die bij nader inzien uit alledaagse voorwerpen zijn opgebouwd.

Casa, met werk van Euf Lindeboom, Martin Luyendijk en Olphaert den Otter. T/m 28 juni in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

Bill Jacobsen De tentoonstelling Interim Thoughts, and Others bestaat uit vier series van de Amerikaanse fotograaf Bill Jacobsen uit de afgelopen vijftien jaar. Jacobsen werkte in de jaren tachtig als reclamefotograaf in New York, maar keerde in de jaren negentig terug naar de autonome fotografie. Sinds die tijd maakte hij naam met onscherpe, schilderachtige fotoseries rond thema’s als verlies, vergankelijkheid en spirtualiteit. Zo is de serie Interim Portraits (1992-1994) een persoonlijke reflectie op het leven in het aidstijdperk. Breekbare figuren lijken te verdwijnen in een wit vlak.

Foto’s van Bill Jacobsen. T/m 24 juni in Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Wo t/m zo 12-18u.

Vittorio Roerade De schilderijen van Vittorio Roerade zijn gemaakt van onorthodoxe materialen als bijenwas en epoxy. Hierin laat hij mysterieuze dier- en mensfiguren ontspruiten uit verfvlekken of druppels inkt. Aureolen van vogels en bloemen omkransen de gezichten van de meest vreemdsoortige wezens. In zijn nieuwste serie leven deze wezens in halfdonkere bossen, te midden van paddestoelen, woudreuzen, takkenstelsels en spinnenwebben.

Schilderijen van Vittorio Roerade. T/m 30 juni in Galerie Quintessens, Nieuwgracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder Collages van Houcine Bouchiba t/m 3 juni in De Praktijk, Lauriergracht 96, A’dam; schilderijen van Mariëlle Buitendijk t/m 3 juni in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165-C, A’dam; ontwerpen van Scholten & Baijings t/m 23 juni in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, A’dam; schilderijen van Natasja Kensmil t/m 9 juni in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam; tekeningen van Scott Neary t/m 23 juni in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A’dam; grafiek van Rob Voerman t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A’dam; foto’s van Erwin Olaf t/m 9 juni in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A’dam; beelden van Niek Kemps t/m 16 juni in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A’dam; foto’s van Willem Diepraam t/m 1 juni in HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; objecten Maureen Bachaus t/m 30 juni in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht; foto’s Aram Tanis t/m 17 juni in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R’dam.