Frankrijk

Cirque du Soleil Na Londen en Barcelona arriveert het nieuwe circusspektakel Alegria, (het Spaanse woord voor euforie en vreugde) van het Cirque du Soleil in Parijs. Het spektakel bevat alle ingrediënten die de reputatie van het circus maakte: verbluffende acrobatiek, spectaculaire decors, extravagante kostuums, betoverende muziek en een barokke sfeer. Alegria roept een tijd voor de geest waarin de fantasie en de magie noodzakelijk deel uitmaakte van het dagelijkse leven. Het spektakel houdt het midden tussen een rock-opera, de films van Fellini en een futuristisch circus. Het gezelschap is 22 jaar geleden gesticht in Quebec door een handvol vuurspuwers op stelten en is nu een van de beroemdste en winstgevendste circussen ter wereld met maar liefst 3.000 werknemers en spektakels over de hele wereld.

Alegria t/m 15 jul op de esplanade Landy France in Saint-Denis, www.cirquedusoleil.com

Design De beroemde, veelzijdige Italiaanse designer Joe Colombo stierf heel plotseling in 1971 op 41- jarige leeftijd. In korte tijd ontwierp hij producten voor ‘alle sociale klassen’ die in vele landen hun weg naar huiskamer en kantoor vonden. Hij ontwierp o.m. het klokje Optic, de beroemde pokertafel met het groene vilt en asbakken op de vier hoeken, de Tube- en Universale stoel en de Elda fauteuil. Heel bekend is het ‘smoke glass’, zo gevormd dat je het slechts met de duim hoeft vast te houden en de overige vingers vrij hebt om je sigaret te roken. Zijn scheppingen, ontwerpen, maquettes, foto’s en films zijn te zien op de geslaagde, speelse expositie Joe Colombo, l’Inventeur du futur.

T/m 19 aug Musée des Arts Décoratifs, 107, rue de Rivoli, Parijs, www.lesartsdecoratifs.fr

En verder Heropening, na 35 jaar, van de grote galerie van Les Gobelins www.mobiliernational.culture.gouv.fr