Felle kritiek Amnesty op terreurstrijd Westen

Amnesty International heeft gisteren Westerse landen ervan beschuldigd dat ze de terreurdreiging misbruiken om angst te zaaien.

Bij de presentatie van het Jaarboek 2007 laakte secretaris-generaal Irene Khan de Australische premier Howard en de Amerikaans president Bush. Met het zaaien van angst willen zij „hun eigen machtspositie verstevigen, valse zekerheden creëren en verantwoordelijkheden ontlopen”.

Khan zei dat Howard „wanhopige asielzoekers in lekke bootjes afschilderde als een bedreiging van de nationale veiligheid van Australië”. „Dit droeg bij aan zijn verkiezingsoverwinning in 2001.”

Volgens de organisatie „illustreert niets de globalisering van mensenrechtenschendingen beter dan de door de VS geleide ‘oorlog tegen het terrorisme’.”

Khan: „Slecht doordachte strategieën ter bestrijding van terrorisme hebben weinig bijgedragen om de dreiging van geweld te verminderen of om voor gerechtigheid voor de slachtoffers van terrorisme te zorgen, maar hebben wereldwijd vooral schade toegebracht aan de mensenrechten en aan de rechtsstaat.”

Khan sprak de hoop uit dat het Europese Parlement en het nieuwe Amerikaanse Congres, „de leiding nemen bij het herstel van het respect voor mensenrechten”.

Het landenrapport staat op report2007.amnesty.org